Hiába szavalt Puskint, három év büntetőtelepre ítéltek egy francia kutatót Moszkvában

külföld
október 14., 18:37

A hosszú évek óta Oroszországban dolgozó Laurent Vinatier-t a nyáron vették őrizetbe, most pedig három év szabadságvesztésre ítélték, amit egy büntetőtelepen kell letöltenie.

A vád szerint a svájci székhelyű Humanitárius Párbeszéd Központja civil szervezetnek dolgozó 48 éves francia férfi nem regisztrálta magát külföldi ügynökként, és szándékosan gyűjtött olyan katonai információkat, amelyeket külföldi hírszerző szolgálatok Oroszország biztonságának megkárosítására használhattak fel. A szervezet célja egyébként a fegyveres konfliktusok megelőzése és megoldása.

Emmanuel Macron francia államfő korábban az orosz dezinformációs kampány részének minősítette Vinatier letartóztatását.

A francia férfi a bíróságon oroszul beszélt, bocsánatot kért, é azt mondta, szereti Oroszországot. Ennek bizonyítékaként oroszul szavalt Puskint.

Vinatier a bíróságra menet
photo_camera Vinatier a bíróságra menet Fotó: ALEXANDER NEMENOV/AFP

Vinatier azt állította, nem tudta, hogy regisztrálnia kell magát külföldi ügynökként. (A 2012 óta létező törvény célja, hogy Oroszországban felszámoljon minden, Vlagyimir Putyinnal és hatalmával szemben kritikus tevékenységet.)

A védőügyvéd szerint fellebbezni fognak, még bíznak abban, hogy a francia férfi megúszhatja pénzbírsággal.

Az orozok egy ideje már a Nyugattal szembeni alkupozíciójuk javítására használják a külföldi állampolgárok letartóztatását. Ennek jele volt, amikor nyáron fogolycserével szabadulhatott többek között Evan Gershkovich, a Wall Street Journal tudósítója, akit az orosz bíróság kémkedés vádjával 16 év börtönbüntetésre ítélt. Néhány hete a Gershkovichot elítélő orosz bíró egy konferencián azt mondta: semmilyen bizonyítékot nem vizsgált az ítélet meghozatalakor.

Alighanem Vinatier esetében is hasonló történt, az ilyen ítéleteket a bíróénál magasabb fórumokon hozzák.