Jöhet az újabb nemzeti konzultáció, most a gazdasági semlegességről

belföld
október 14., 16:28

A Fidesz azt javasolja a kormánynak, hogy indítson nemzeti konzultációt a gazdasági semlegességről. A kormánypárt erről a hétfői frakcióülésén szavazott.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője erről egy Facebook-posztban adott hírt: "Ha Magyarország semleges gazdaságpolitikát folytat, akkor az uniós átlag felett növekedhet a gazdaság. Ez jó alapot ad a kormánynak arra, hogy emelje a béreket, beindítsa a vállalkozásokat és új lakhatási intézkedéseket vezessen be. Ahogy minden fontos ügyről, erről is meg kell kérdezni az emberek véleményét. A frakcióülésen azt javasoltuk a kormánynak, hogy indítson nemzeti konzultációt."

Még ezek lesznek a konzultációs témák Kocsis Máté szavai szerint: gazdasági semlegesség, kis- és középvállalkozások támogatása, béremelés, munkáshitel, lakhatás, családtámogatások.

photo_camera Fotó: Kiss Bence/444

Az irányított kérdésekkel operáló nemzeti konzultációból a legutóbbit tavaly novemberben indította a kormány, többek között azt állítva abban, hogy Brüsszel migránsgettókat akar létrehozni Magyarországon, el akarja törölni a gyermekvédelmi törvényt és a rezsitámogatást. Az Ukrajna uniós támogatását elutasító kommunikáció része volt az a kormányzati plakátkampány is, ami von der Leyennel és Alexander Sorossal riogatva adta meg a helyes választ minden lehetséges kérdésre: „Nem táncolunk úgy, ahogy Brüsszel fütyül!” A válaszok ennek megfelelően szinte minden kérdésnél a kormány számára kívánatos vélemények 98-99 százalékos támogatásáról szóltak.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A gazdasági semlegesség hívószavát néhány hete hirdette meg Orbán Viktor, az ezzel fémjelzett geopolitikai-gazdaságpolitikai irány a kommunikációban a szuverenitás megőrzéséről, a blokkosodáshoz és a gazdasági hidegháború elutasításáról szól. Ennek tényleges gazdasági aspektusairól itt írtunk részletesebben.