Kína óriási hadgyakorlatot tart Tajvannál, teljesen bekerítették a szigetországot

külföld
október 14., 08:43

Kína soha nem látott méretű és intenzitású hadgyakorlatokat tart Tajvan körül, amit „szigorú figyelmeztetésnek” nevez azok ellen, akik a „függetlenségre” törekszenek az önigazgatású szigeten, írja a BBC. A hadgyakorlatot frissülő hírfolyamban kezelő hírportál szerint Kína lépése válasz William Lai tajvani elnök múlt heti beszédére, ami szerint ellenállnak a Peking általi „annexiónak”.

A tajvani védelmi minisztérium elítélte Kína „irracionális és provokatív viselkedését”, és hozzátette, hogy kész megvédeni magát. A tajvani közlekedési minisztérium szerint a légi közlekedés és a kikötői műveletek a partoknál zajló hadgyakorlatok ellenére „normálisak” maradnak.

A szigetország hadseregét ugyanakkor készenlétbe helyezték. A tajvani védelmi minisztérium magyar idő szerint hétfő hajnalban arról adott hírt, hogy a kínai hadsereg számos egysége átlépte a Tajvani-szoroson lévő középvonalat, azaz behatolt a tajvani védelmi zónákba (ADIZ, Air Defense Identification Zone).

link Forrás

A tajvani védelmi minisztérium közzé is tett néhány, a kínai hadgyakorlatokra reagáló hadseregéről készült felvételt. Ezeken légvédelmi rakéták, katonai járművek és egy haditengerészeti hajó manőverezése látható.

Korábban a minisztérium azt közölte, hogy a tajvani hadsereg figyelemmel kíséri a kínai fenyegetéseket, de elkerüli az eszkalációt vagy a közvetlen összecsapásokat.

Tajvan szövetségese, az Egyesült Államok bejelentette, hogy figyelemmel kíséri az eseményeket.