Gyöngyösi Márton kilépett a Jobbikból

POLITIKA
október 15., 11:45

„Búcsúzom. A párttól és belátható időre a magyar belpolitikától és közélettől egyaránt” – írja Facebook-oldalán Gyöngyösi Márton, a Jobbik volt elnöke.

Gyöngyösi 2022 júliusától 2024 júniusáig vezette a pártot. Miután a Jobbik 0,99 százalékos eredményt ért el az EP-választáson, bejelentette, hogy nem indul újra a tisztségért.

Kilépését elsősorban azzal indokolja, hogy a Jobbik a politikai túlélés érdekében rossz irányba indult. Az új pártvezetés elkezdte visszakormányozni a pártot a szélsőjobboldalra, egyben felkínálta a pártot a Fidesz-rezsim szatellitjének szerepkörére.

Gyöngyösi Márton
photo_camera Gyöngyösi Márton Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Gyöngyösi példaként hozza, hogy a párt módosította az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos álláspontját, „Kolozsvár nem Cluj” üzenet kiírásával akarta begyógyítani a trianoni sebet, és „árad a bűn” felkiáltással kezdett bűneseteket felkonferálni az ország különböző szegleteiből.

A szélsőjobboldalra tolódást szerinte tökéletesen szemlélteti, hogy a párt nevét Jobbik-Konzervatívokról visszaváltoztatták Jobbik Magyarország Mozgalomra. Ezzel „a Jobbik vezetői a néppártosodást szúrták szíven”.

Gyöngyösi politikusi karrierjének legemlékezetesebb megmozdulása az volt, amikor 2013-ban arról beszélt a parlamentben, hogy listázni kellene a zsidó képviselőket. Ettől a kijelentésétől tíz évvel később határolódott el.

Ukrajnával kapcsolatban pedig koránt sem volt mindig ennyire toleráns. 2015-ben például megfigyelőként vett részt azon az oroszok által rendezett népszavazáson, amivel a Krím-félsziget elcsatolását próbálták legitimálni. Ezért ki is tiltották Ukrajnából.