Az ukránok állítják, az amerikaiak nyomást gyakorolnak rájuk, hogy szállítsák le a mozgósítási korhatárt 18 évre

külföld
október 16., 08:09

Demokrata és republikánus amerikai politikusok is nyomást gyakorolnak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre a 18-25 év közötti férfiak mozgósításának kérdésében – közölte Szerhij Lescsenko elnöki tanácsadó a Meduza híre szerint.

Ukrán katonák Javelin tankelhárító rakétával gyakorlatoznak 2022. február 13-án.
photo_camera Ukrán katonák Javelin tankelhárító rakétával gyakorlatoznak 2022. február 13-án Fotó: EyePress via AFP

„Az amerikaiak arra céloznak, hogy a nyugati fegyverekkel önmagában nem lehet megnyerni a háborút, 18 éves kortól kell a mozgósítás” – írta Lescsenko. Azt nem részletezte, hogy mit ért nyomásgyakorlás alatt. Lescsenko szerint Zelenszkij nem adta meg magát, „továbbra is győzködi az amerikai politikusokat, hogy adjanak fegyvert a sorkötelezettségi korhatár megváltoztatása nélkül is”.

Májusban új mozgósítási törvény lépett életbe Ukrajnában, ami 27-ről 25 évre csökkentette vitte le a mozgósítási korhatárt. A 18-25 év közötti, katonai szolgálatra alkalmasnak ítélt férfiakat egyelőre nem mozgósítják, de behívják őket kötelező szolgálatra. Ebben a korban csak azok mozgósíthatók, akik békeidőben teljesítettek kötelező szolgálatot, vagy akik katonai felsőoktatási intézményben végeztek.