Macron: Netanjahunak nem szabad elfelejtenie, hogy országát egy ENSZ-határozat hozta létre

külföld
október 16., 11:16

Emmanuel Macron francia elnök a minisztereivel tartott heti találkozóján figyelmeztette Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy „ne hagyja figyelmen kívül az ENSZ döntéseit” – írja a Politico.

photo_camera Fotó: TERESA SUAREZ/AFP

„Netanjahunak nem szabad elfelejtenie, hogy országát egy ENSZ-határozat hozta létre” – mondta Macron, utalva az ENSZ Közgyűlésének 1947. novemberi szavazására, ami Palesztinát zsidó és arab államra osztotta.

Macron és Netanjahu az elmúlt napokban szópárbajt vív egymással, a francia elnök a francia rádiónak adott interjújában az Izraelbe irányuló fegyverszállítások leállítására szólított fel, amire az izraeli miniszterelnök azt mondta kollégájának, hogy „szégyellje magát”. Macronék ezen kívül bekérették Izrael franciaországi nagykövetét egy dél-libanoni incidens miatt, amiben megsérült az ENSZ két békefenntartója.

Hétfőn a francia védelmi miniszter, Sébastien Lecornu megismételte Macron figyelmeztetését, és egy újságírónak azt mondta, probléma, hogy Izrael nem tartja tiszteletben az ENSZ határozatait.