Magyar Péter megvett egy festményt, ami aranyszín alapon ábrázolja a pisztolyt rántó Orbánt és egy másikat, ami őt magát

MŰVÉSZET
október 17., 13:03

Csütörtökön nyílt meg az Art Market nevű képzőművészeti vásár Budapesten, és már az első órájában esemény történt: Magyar Péter kapásból megvette - egész pontosan egyelőre lefoglalta - Dr Máriás punk festő két, tematikusan összetartozó festményét. Ezeket:

A képek egyikén az arany háttér előtt terpesztő Orbán Viktor, a másikon a hasonló környezetben álló Magyar Péter ránt forgópisztolyt a néző felé.

Magyar azt írja a Facebookon, hogy a két képet decemberben karácsonyi jótékonysági licitre bocsátja, a bevételből pedig szegény sorsú családok karácsonyát támogatja. Mindkét festmény 1,2 millió forintos árcédulával van kiakasztva a vásárban, ahol annak végéig továbbra is megtekinthetők, ha valaki szelfizne vagy le szeretné fotóztatni magát előttük a Millenáris Park B épületében.

A munkák Andy Warhol híres, Elvis Presley-témájú festménysorozatának parafrázisai. Warhol 1963-ben festette meg a pop art egyik legismertebbé vált művét, a Triple Elvis című képét, ami 2014-ben 81,9 millió dollárért kelt el egy árverésen.

Warhol egy fotó alapján dolgozott, ami egy promóciós felvétel volt Elvis “Flaming Star” című filmjéhez. A művész a motívumot később számtalan verzióban megfestette, például két Elvisszel.

A tényleg ikonikussá vált kép korábban is inspirált festőket, a brit Gavin Turk például az önarcképét festette meg a Warhol-féle Elvis-ábrázolásra utalva: