Orbán Viktor: Bakfitty

POLITIKA
október 18., 08:34

Péntek van, ez azt jelenti, hogy Orbán Viktor bement a Kossuth rádióba a szokásos rádióinterjújára, hogy elmondja, amit már eddig is sokszor elmondott.

Például hogy „két csoportból áll az Európai Unió az ukrán háborúval összefüggésben; vannak a többiek meg mi”, hogy „ezt a háborút nem lehet megnyerni”, hogy „az ukrán-orosz konfliktust a fronton nem lehet rendezni”, hogy „tárgyalások kellenek”, hogy „Ukrajna minél kevesebb területet veszítsen”, hogy „ne kelljen szankciókat bevezetni”.

De beszélt arról is, hogy örül, amiért Robert Fico tegnap „mégis visszatért”, majd úgy fogalmazott: „...akit megpróbáltak egy baloldali aktivista segítségével lelőni, majd egyszer kiderül, milyen konspirációs háttere volt ennek az egésznek”. Ezek szerint Orbán továbbra sem hajlandó elfogadni azt a tényt, hogy, a szlovák miniszterelnök merénylője egy félrefordítás miatt lett „baloldali” író.

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Beszélt még arról, hogy:

  • Zelenszkij győzelmi tervében nem veszünk részt, „ez nem a mi győzelmi tervünk”,
  • Orbánnak nem tűnt úgy a napokban folytatott tárgyalások során, hogy az ukránok komolyan gondolnák azt, hogy atomhatalommá fejlesztenék magukat, „de megriad az ember”, és „egy ilyen létező vagy nem létező ukrán terv pánikhullámokat tud verni”, de „a szolgálataink dolgoznak azon, hogy meggyőződjenek, tényleg van-e ilyen terve Ukrajnának”,
  • majd végül azzal összegezte a háború témáját, hogy azt mondta: „A jó ötlet az, hogy ne harcoljunk.”

Itt átvezette gondolatait az Európai Néppártra, szerinte „Manfred Weberék a legerősebben elkötelezettek a háború mellett”, majd úgy fogalmazott, hogy „ez Európai Néppárt valóban szintet lépett, a parlamenti vitában láthattuk, hogy bejelentették a saját igényüket, hogy jöjjön az új párt, ez a Tisza-féle párt”. Orbán szerint azt várják a Tiszától, hogy „engedje be a migránsokat, lépjen be a háborúba, és fogadja el a gender-ideológiát”, mert „Brüsszel egy saját maga által kinevezett helytartóként működő pártot akar látni”.

„Bakfitty, mondaná egy Petőfi-vers vagy valami hasonló” – mondta ezután.

„Nem nekünk van a legnagyobb befolyásunk, akár békén is hagyhatnának minket” – fogalmazott Orbán, aki szerint „amit mi csinálunk Magyarországon, az nagyjából az, amit az európai nép is szeretne látni otthon”. „Az a helyzet, hogy ma Európában mindenki a migráció ellen van. Lehet, hogy túlzok. De a fél karukat odaadnák azért, ami nálunk van. (...) Beleverik a fejüket a falba, hogy hogy lehetnek ilyen szerencsétlenek.”

Magyarország Orbán szerint „szemet szúr, egy tüske a köröm alatt, egy szálka, ami kellemetlen helyzetbe hozza az európai kormányokat”, „a legnagyobb baj velünk, hogy sikeresek vagyunk, miközben mindenhol stagnálás lesz”.

„Nekünk nem az az érdekünk, hogy a mellünket verve kiálljunk és dicsekedjünk” – mondta, majd nem sokkal később azzal dicsekedett, hogy „mégis Berlinben találkozott velem a kancellár, jövő héten a francia elnökkel találkozom”.

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

„Ami a gazdaságot illeti, ott majd jövő évben mi megindulunk, alakul az a terv, amivel meg tudunk indulni jövő évben, lesz nagy csodálkozás, amikor az első nagy számok 2015-ben(sic!) kijönnek” – mondta Orbán, aki feltehetően 2025-re gondolt.

Szerinte a következő nemzeti konzultációval „kell megvetni a fundamentumait a gazdaságpolitikának”, és „Magyarország ki fog lőni, el fogunk tudni lépni ebben a versenyben, föltéve, ha az emberek is megerősítik ezt a nemzeti konzultációban”.

„Ha az emberek is támogatják, Magyarországnak egy saját úton járó gazdaságpolitikát érdemes folytatnia.”

Beszélt még arról, hogy

  • „imádkozunk Trumpért”,
  • „a migrációtól mindenképpen meg kell védeni az országot”,
  • „a fiatalok számára megfizethető lakhatási körülményeket kell teremteni”,
  • „meg kell kétszerezni a családi adókedvezményt”.

A kérdésre, hogy „mi kell ahhoz, hogy Európa fel tudja venni a versenyt Kínával”, Orbán azt mondta, „nem az ész hiányzik, nem intellektuális problémával állunk szembe”, majd úgy fogalmazott, hogy „a volt olasz miniszterelnök jelentése, ami kísértetként járja be Európát, világosan beszél a bajokról”.

Szerinte nem lehet kibírni a magas adókat, „adót kell csökkenteni, nyugaton rajtunk kívül senki nem csökkentett adót”.

„Persze gyötörnek bennünket, van mindenféle bajunk, de Magyarország 2010-ben elindult egy úton”, mármint „2010-ben, amikor a nagy córeszben, ha szabad így fogalmaznunk, átvettük a kormányzást” – fogalmazott Orbán, majd azzal fejezte be, hogy „mindenkivel kereskedni kell, mindenkivel versenyezni kell, mindenivel együtt kell működnünk, hogy a világban keletkező gazdasági haszonból jusson Magyarországnak is”.