Kordonok között, de ellentüntetők nélkül rendezték meg Magyarország egyetlen vidéki LMBTQ-felvonulását

ÉLET
október 19., 16:20

Negyedszer rendezték meg a Pécs Pride-ot, Magyarország egyetlen vidéki LMBTQ-felvonulását. A másfél órás vonuláson körülbelül ezren vettek részt.

A résztvevők a 48-as téri Petőfi-szobornál gyülekeztek, majd körbesétáltak a belvárost, hogy a Széchenyi-téren hallgassák meg a beszédeket. Az útvonalat körbekordonozták, így csak meghatározott pontoknál lehetett csatlakozni a vonuláshoz. Ellentüntetők nem jelentek meg, a biztosításon kívül nem volt feladatuk a nagy erőkkel kivonuló rendőröknek.

A pártok közül a Momentum és a Kutyapárt képviseltette magát. Utóbbiak egy óriási felfújható, szivárványszínű kutyával a sor elején vonultak. A Momentum tizenöt fős csoportját Tompos Márton elnök vezette, mellette Kerpel-Fronius Gábor is részt vett az eseményen.

Kerpel-Fronius Gábor és Tompos Márton
photo_camera Kerpel-Fronius Gábor és Tompos Márton Fotó: Molnár Kristóf/444

A nyugati diplomaták, akárcsak a Budapest Pride-on, most is saját zászlóval vonultak. A csoportot David Pressman amerikai nagykövet vezette.

David Pressman
photo_camera David Pressman Fotó: Molnár Kristóf/444

A Széchenyi-téren a pécsi születésű Pál Márton mondott először beszédet, majd Steiner Kristóf következett. Pál azt mondta, büszke rá, hogy először vehet részt a szülővárosában Pride-on. A beszédek után drag show-val folytatódott a program.