Lassan ugyan, de helyreáll Kubában az áramszolgáltatás

külföld
október 19., 12:55

Megkezdődött az áramellátás helyreállítása Kubában, miután pénteken a 10 millió lakosú szigetállam teljes területén összeomlott az áramszolgáltatás - írja a Reuters.

A problémát az okozta, hogy leállt az ország legnagyobb és leghatékonyabb áramtermelője, az Antonio Guiteras hőerőmű. Az áramszünet a dél körüli órákban következett be, a hatóságok a nap folyamán az iskolák és más nem létfontosságú intézmények, vállalatok bezárásával próbálták elejét venni a teljes összeomlásnak, de hasztalanul.

photo_camera
Fotó: ANTONIO LEVI/AFP

Péntek estére viszont bár a sziget nagy részén még mindig teljes volt a sötétség, de a főváros, Havanna nagyobb kórházaiban már újra volt áram, és a szolgáltatók azt ígérték, hogy sorra igyekeznek újraindítani az erőműveket, és megkezdeni az áramellátást.

Az összeomlás pontos okairól azonban továbbra sincs hatósági tájékoztatás. Manuel Marrero miniszterelnök korábban a fűtőanyaghiányt okolta az elmúlt hetek ismétlődő áramszüneteiért. Külföldi adatok szerint az ország fő olajszállítója, Venezuela az év eddig eltelt részében fele annyi kőolajat szállított Kubának, mint tavaly. A kubai illetékesek szerint a múlt heti Milton hurrikán is nehezítette az importált fűtőanyag eljutását Kubába. A kubai erőművek működését a karbantartás hiánya is akadályozza.