Szigorúan titkos iratok juthattak el Iránba az amerikai hírszerzéstől

külföld
október 20., 18:41

Vizsgálatot indított az Egyesült Államok az Izrael Irán elleni támadási előkészületeiről szóló hírszerzési jelentések kiszivárogtatása miatt. A szigorúan titkos amerikai nemztebiztonsági iratok pénteken jelentek meg egy Iránhoz közeli Telegram csatornán. Washington rendkívül súlyos titoksértésről beszél, de nem cáfolta, hogy a nyilvánosságra került dokumentumok hitelesek lennének.

A két, nyilvánosságra került állítólagos amerikai hírszerzési jelentés azokról az izraeli előkészületekről szól, amiket az elmúlt napokban izraeli támaszpontokon egy Irán elleni támadás érdekében hajtottak végre. A jelentések szerint az izraeli légierő aktívan készül egy vadászgépekkel és drónokkal való támadásra, erről az amerikai hírszerzés műholdas légifelvételeket is készített.

Az izraeli Nevatim katonai repülőtér egy korábban kiadott izraeli műholdképen
photo_camera Az izraeli Nevatim katonai repülőtér egy korábban kiadott izraeli műholdképen Fotó: -/AFP

Irán október elsején indított ballisztikus rakétatámadást Izrael ellen megtorlásul a Hezbollah elleni háború miatt. Azóta napi szintű kérdés, hogy Izrael hogyan és mikor fog válaszolni. Az Egyesült Államok a további eszkalációtól tartva minél korlátozottabb támadásokra szeretné rábírni Izraelt, de Netanjahu kormánya az elmúlt évben nem igazán akart engedni a mérséklést célzó amerikai nyomásnak.

A szóban forgó jelentések - már ha hitelesek - nem csak az intenzív izraeli készülődést erősítik meg, arra is rámutatnak, hogy az Egyesült Államok szoros megfigyelés alatt tartja szövetségét. A jelentéseket az USA a Five Eyes nemzetbiztonsági együttműködés keretében legszorosabb partnereivel, Kanadával, Nagy-Britanniával, Ausztráliával és Új-Zélanddal is megoszthatta.

A szivárogtatás komoly biztonsági rést jelez az amerikai nemzetbiztonsági szolgálatoknál. Az, hogy szigorúan titkos, minősített információk juthattak el egy Iránnal kapcsolatban álló Telegram-csatornához, meglehetősen aggasztó Washington számára. Az AP-nek vasárnap három amerikai tisztviselő név nélkül azt mondta, hogy az amerikai hatóságok nyomozást indítottak az ügyben, egy negyedik pedig megerősítette, hogy a jelentések hitelesek.