Visszatér egy hagyomány: újabb orosz üzletember esett ki az ablakon

külföld
október 20., 21:15

Kisebb szünet után folytatódik az orosz oligarchák és prominens üzletemberek rossz szokása, az ablakon való meggondolatlan kizuhangatás. Az önkéntes defenetráció legújabb áldozata Mihail Rogacsov, a Jukosz korábbi alelnöke.

Oroszország hajdanában legnagyobb energiavállalatának egykori második emberét a hétvégén találták meg a háza bejáratánál. A sérülései alapján nagy magasságból zuhant le.

Az orosz sajtó szerint Rogacsov a tizediken lakott. Halála kapcsán öngyilkosságról írnak, azt állítják, hogy búcsúlevelet is hátrahagyott, meg hogy rákos volt. A rendőrség állítólag tanulmányozza a levelet - írja a Times.

Mihail Rogacsov
photo_camera Mihail Rogacsov Fotó: Twitter

Rogacsov egykori vállalata, a Jukosz az azóta nemzetközi konferenciákon demokratát játszó egyik legnagyobb oligarcha, Mihail Hodorkovszkij gáz- és olajipari óriása volt. Putyin hatalma végső bebiztosításának, és az orosz gazdasági-politikai rendszer átalakítása kulcspillanatának szokás tekinteni a Hodorkovszkijjal való leszámolást: 2003-ban letartóztatták, majd a Jukoszt is felszámolták.

A most kizuhanó Rogacsov ezután Oroszország papíron ma leggazdagabb embere, a Putyinhoz közel álló Vlagyimir Potanyin bányavállalatának, a Norilsk Nickelnek lett a vezérigazgató-helyettese. Később egy magánbefektetési alap ügyvezető igazgatója is volt, vezette pár évig az Orosz Technológiai Fejlesztési Alapítványt is.

2022 óta több gyanús haláleset is történt az orosz energiaipar meghatározó figurái között, a Gazprom és a Lukoil több csúcsvezetője is fura körülmények között halt meg.

Nem sokkal az Ukrajna elleni invázió előtt Leonyid Sulmant, a Gazprom egyik vezetőjét holtan találták Szentpétervár közelében, az ő halála óta legalább 50 gyanúsnak minősíthető haláleset történt. Ezek közül is látványos volt, amikor Szergej Protosenyát, a Novatek gázipari vállalat volt vezetőjét a családjával együtt találták holtan Spanyolországban. Egy hónappal később Alekszandr Szubbotin, a Lukoil egyik vezetője is rejtélyes körülmények között halt meg, állítólag egy sámán javaslatára varangymérget vett be másnaposság ellen.