Már több Airbnb típusú szoba van Budapesten, mint szállodai

Budapest
október 21., 11:55

2023-ban egy év alatt 32 százalékkal nőtt azon magán- és egyéb szálláshelyek száma Budapesten, amelyek fogadtak is vendéget, írja elemzésében Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a Portfolión.

Az elemzés apropóját az adhatta, hogy a kormány a megfizethető lakhatás érdekében új gazdasági csomagja részeként durván megemeli a budapesti Airbnb-zés adóját. De Terézvárosban is szeptemberben tiltották be népszavazás alapján 2026-tól az Airbnb-zést.

photo_camera Fotó: D Dipasupil / Getty Images / AFP

Könnyid a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adataira támaszkodva arról ír, hogytavaly év végén már közel tizenháromezer szálláshely működött ezen a piacon, amelyet több mint nyolcezer szolgáltató üzemeltetett, mintegy huszonhatezer szobával, összességében közel hatvanezer férőhellyel.

Könnyid hozzáteszi, hogy ennél a szálláshelytípusnál egy szoba egy lakóegységet jelent, amit egyben ad ki a tulajdonos, tehát a valós fizikai szoba ennél magasabb szám, ezért is magasabb a férőhelyadat, közel hatvanezer fő. Hogy könnyebben értelmezhető legyen az adat, ez azt jelenti, hogy a fővárosban az Airbnb típusú szobák száma már meghaladja a szállodai szobák számát.

A területi eloszlást vizsgálva azt látni, hogy tavaly a vendégéjszakák 78 százaléka a V., VI., VII. és VIII. kerületekben keletkezett. Ezekben a kerületekben található a szolgáltatók 70 százaléka is.

Az adatok szerint több mint kétszáz olyan szolgáltató van, amely háromnál több szálláshellyel rendelkezik: ők több mint háromezer szálláshelyet üzemeltetnek.

Az elemző szerint az Airbnb-kben megszállók jellemzően ezt a szállástípust keresik, és nem cserélik szállodára az Airbnb-szobát. A tavalyi adatok alapján egy Airbnb vendég átlagos költése tizenháromezer forint volt, míg egy szállodai vendég egy vendégéjszakája közel negyvenezer forintos költést jelentett.