Meloni nem hagyja annyiban, hogy Olaszország nem helyezhet el menedékkérőket az albániai táborokban

külföld
október 21., 16:10

Néhány nappal ezelőtt még maga Ursula von der Leyen méltatta az olasz-albán menekültügyi megállapodást, amelynek értelmében a menekültügyi kérelmeket Olaszországon kívül, Albániában fogják elbírálni, ahol két menekültügyi központot nyitottak az olaszok.

Csakhogy pénteken egy római bíróság kimondta: az ott fogva tartott embereket vissza kell szállítani Olaszországba, mivel azok az országok, ahonnan származnak, Banglades és Egyiptom, nem tekinthetők biztonságosnak.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök a Guardian tudósítása szerint most azt mondta, hogy kormánya egy új törvényt akar elfogadtatni. Carlo Nordio igazságügyi miniszter szerint a biztonságos ország meghatározása nem lehet az igazságszolgáltatás feladata.

Egyelőre csak olasz rendőrök vannak az albániai táborban
photo_camera Egyelőre csak olasz rendőrök vannak az albániai táborban Fotó: ADNAN BECI/AFP

Az olasz kormány szerint Banglades és Egyiptom biztonságos országnak számít. A római bíróság viszont, az Európai Bíróság október 4-i ítéletére hivatkozva, kimondta, hogy egy ország csak akkor biztonságos, ha teljes területe az.

Az olasz kormány most azon dolgozik, hogy összeállítsák a biztonságos országok félévente frissülő listáját. Azt remélik, hogy a bírák a döntésüket a kormányrendelethez, nem pedig a nemzetközi törvényekhez igazítják.

Európában menekültügyi fordulat van, a befogadáspárti Willkommenskultur rég eltűnt a süllyesztőben, Európa bekeményít, és már nemcsak a radikális jobboldal akar szigorítani, egy sor országban lett ez a hívószava centristának számító, döntési pozícióban lévő politikusoknak is.