Nincs pénz az ország második fővárosának ivóvízfejlesztésére

belföld
október 21., 15:21

Az Építési és Közlekedési Minisztérium egy évvel ezelőtt írt ki közbeszerzést Debrecen ivóvízellátásának fejlesztésére. A város két akkugyár, valamint a BMW üzeme is épül, így létkérdés az ivóvízfejlesztés.

Az Átlátszó cikke szerint most úgy néz ki, semmi sem lesz ebből: a kormány bruttó 36 milliárdot szánt rá, a legolcsóbb ajánlat bruttó 47 milliárd volt, ennyi pénz pedig nincs erre.

Nem akármilyen városról beszélünk. Debrecent a kormány, de Lázár János építési és közlekedési miniszter bizonyosan az ország második fővárosává akarja fejleszteni. Néhány nappal ezelőtti debreceni látogatásán úgy fogalmazott: „Személyesen én azt gondolom, hogy néhány éven belül Debrecen olyan város lehet Magyarországon, mint amilyen Németországban Hamburg vagy München, lehet, hogy legalább olyan gazdag vagy gazdagabb is, mint a főváros.”

Talajelőkészítő munkálatokat végeznek a leendő debreceni CATL akkumulátorgyár területén február végén
photo_camera Talajelőkészítő munkálatokat végeznek a leendő debreceni CATL akkumulátorgyár területén február végén Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Lázár János egy évvel ezelőtt kezdett el beszélni a második főváros víziójáról. Akkoriban Forman Balázst, a Neumann János Egyetem docensét kérdeztük erről. A kutató nem értett egyet a második főváros elnevezéssel, de a lehetséges helyszínek közül Debrecent jó választásnak tartotta. Szerinte is kell egy ellenpólus Budapest mellett, de a legnagyobb probléma a város benépesítésével lesz: a vendégmunkások úgy változtatnák meg a város arculatát, amivel a kormány riogatni szeret, ha pedig magyarországi magyarokkal töltjük fel, akkor kinyírjuk a vidéki Magyarországot.