Továbbra is Schmidt Mária és Ungár Péter közös cégétől bérel irodát az Agrárminisztérium

belföld
október 21., 09:48

Négy évvel tovább marad az Agrárminisztérium abban az irodaházban, amelyet az Orbán-kormány még 2018-ban bérelt ki Schmidt Mária cégétől, írja a hvg.hu közérdekű adatkikéréssel megszerzett dokumentumok alapján. A cég mostanáig több mint 10 milliárd forintot keresett az üzleten.

A 2021-es, minden versenyt nélkülöző szerződés lényegében nem sokat változott az előzőhöz képest, persze a bérleti ár növekedett: a változatlan szolgáltatásokért a kormány 30 millióval többet, immár havi 147 milliót fizet.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Az Agrárminisztérium hat éve azért kényszerült elköltözni, mert a Kossuth téri, 1887-es építésű székházát elkezdték felújítani. Hivatalosan „a közel ezer dolgozó számára XXI. századi munkakörülményeket teremtenek” és nem mellesleg az épület egyik szárnya alá mélygarázst építenek.

Schmidt Mária az első szerződés idején még kormánybiztosként ügyködött, manapság pedig a Terror Háza Múzeum, valamint a kormányközeli XXI. Század Intézet igazgatásáról ismert - de megjelenik olyan alapítványok vezetésében is, mint a 444 által felderített Mol és az állam által közösen gründolt Új Európa Alapítvány.

Schmidt nem egyedül viszi a céget. A tőzsdén jegyzett BIF Nyrt. fő részvényese a PIÓ-21 Kft., amelynek többségi tulajdonosai Schmidt mellett a lánya, Ungár Anna, illetve fia, Ungár Péter, aki az LMP társelnöke, országgyűlési képviselője. Ebből a cégből vettek ki tavaly Schmidt és gyerekei 31,1 milliárd forintos osztalékot.