27 milliárdért megvenné a Munkácsy-gyűjtemény nagy részét a Mol és az állam közös alapítványa

belföld
október 18., 06:07

A magyar állam és a Mol közös - közérdekű vagyonkezelő - alapítványa nem csak a sportot, azon belül is a külhoni labdarúgást kedveli, a képzőművészet támogatására is nagyívű tervei vannak. A 444-hez eljutott dokumentumok alapján a Mol - Új Európa Alapítvány a közeljövőben két nagy, festményekkel kapcsolatos projektbe vágna bele: létrehoznának egy közép-európai kortárs múzeumot, illetve megvásárolnák Pákh Imrétől Munkácsy Mihály festményeinek nagy részét.

Pákh a világ legnagyobb Munkácsy-gyűjtője, 1994 óta foglalkozik a festő műveivel. Gyűjteménye több mint 80 festményből, plusz grafikákból áll, amiket magyar múzeumokban is rendre kiállítanak. A magyar származású amerikai üzletember 2009-ben megalapította a Munkácsy Mihály Alapítványt, ami a festő hagyatékának feldolgozását, kiállítások szervezését és egy monográfia kiadását tűzte ki célul.

Alapítványának kuratóriumi elnöki tisztségét az utóbbi 15 évben a festészettől igencsak távol álló emberek, L. Simon László, Rákay Philip és Fásy Ádám is betöltötték. Fásyt augusztus 20-án nem a Mesterhármas című mulatós slágerért, hanem kuratóriumi elnöki minőségében tüntették ki a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével, a magas színvonalú munkájáért.

Pákh Imre a Colpachi táj tehenekkel című Munkácsy-festménnyel
photo_camera Pákh Imre a Colpachi táj tehenekkel című Munkácsy-festménnyel. Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Munkácsy-festmények felvásárlásával többször is próbálkozott az állam, vagy az ahhoz közel álló vállalkozók: a kormány 2019-ben szerezte meg a Krisztus-trilógia harmadik darabját, a Golgotát, 3 milliárd forintért. A festményről évekig alkudoztak Pákh Imrével, közben a kormány 2015-ben védetté nyilvánította a képet, hogy megakadályozza a külföldre szállítását. (A Kúria 2017-ben végül hatályon kívül helyezte a döntést.)

Mészáros Lőrinc 2021-ben egy interjúban azt mondta, többször tárgyalt több mint 60 Munkácsy-festmény megvásárlásáról, de ezt Pákh cáfolta, szerinte szó sem volt arról, hogy eladná a képeket.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.