A Tisza és Fidesz EP-képviselői sem szavazták meg a 35 milliárd eurós hitelt Ukrajnának

külföld
október 22., 14:48

A magyar EP-képviselők közül csak a két DK-s, Dobrev Klára és Molnár Csaba szavazta meg, hogy az EU a jövőben a befagyasztott orosz vagyon nyereségéből hitelt adhat Ukrajnának, legfeljebb 35 milliárd euró összértékig.

A Tisza Párt képviselői tartózkodtak, kivéve Magyar Pétert, aki a fideszesekhez hasonlóan nem adott le szavazatot, valószínűleg azért, mert nem vett részt a keddi ülésen,

írja a hvg.hu. A tartózkodást a Tisza Párt azzal magyarázta, hogy bár elítélik az orosz agressziót, és támogatják Ukrajnát, „a határozat bizonyos, a fegyverbeszerzésekre és szállításra vonatkozó pontjai miatt” nem tudták azt támogatni. Döntésükről előzetesen tájékoztatták az Európai Néppártot.

Az Európai Parlament így is nagy többséggel, 518 támogató, 56 ellenző és 61 tartózkodó szavazattal fogadta el a hitelről szóló javaslatot. A kölcsönt számos feltételhez kötötték, többek közt ahhoz, hogy

„Ukrajna továbbra is elkötelezze magát a hatékony demokratikus mechanizmusok fenntartása és az emberi jogok tiszteletben tartása mellett”.