Ausztrál őslakos tüntetőt tartóztattak le III. Károly sydney-i látogatása alatt

külföld
október 22., 08:08

Letartóztatták Wayne Wharton brisbane-i őslakos aktivistát, miután monarchistaellenes jelszavakat kiabált a Sydney-i Operaháznál, ahová III. Károly király és felesége is ellátogatott ausztrál turnéja utolsó napján, írja a BBC.

photo_camera Fotó: DAVID GRAY/AFP

„Ő nem az én királyom” – mondta Wharton. Amikor letartóztatták, az összegyűlt tömeg megtapsolta a rendőröket. Lánya a lapnak azt mondta, nevetséges volt látni, ahogy a tömeg „éljenzett, amikor apját egy rendőrségi furgonba ültették, mert kiállt a jogaiért”.

Lidia Thorpe ausztrál szenátor Károly király felé az ausztrál parlamentben hétfőn Whartonhoz hasonló dolgokat kiabált, valamint népirtást emlegetett. Ausztrália az egykori brit gyarmatokat tömörítő Nemzetközösség tagja, ahol a király az államfő. Thorpe évek óta próbálja elérni, hogy az ausztrál kormány kössön szerződést a kontinens első lakosaival. Ausztrália az egyetlen volt brit gyarmat, ahol nincs még ehhez hasonló szerződés, márpedig az őslakos kisebbségek állítják, hogy soha nem adták át szuverenitásukat és földjeiket a briteknek.

Thorpe szerint a királynak utasítania kell a parlamentet, hogy kezdjen tárgyalásokat az őslakosokkal. „Nem hajolhatunk meg a gyarmatosítók előtt, akiknek az őseik felelősek a tömeggyilkosságokért, a népirtásért” – mondta a szenátor hagyományos oposszumbőr köpenybe bújva.