Az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete szerint Izrael még mindig nem engedi, hogy humanitárius szállítmányok jussanak be a Gázai övezetbe

külföld
október 22., 06:47

„Izrael továbbra is akadályozza, hogy humanitárius segélyek, köztük élelmiszerek és gyógyszerek eljussanak a Gázai övezet északi részébe” – posztolta az X-re az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynökségének (Unrwa) vezetője, Philippe Lazzarini.

link Forrás

„A kórházakat találat érte, és áram nélkül maradtak, míg a sérülteket nem tudják ellátni” – írta Lazzarini, hozzátéve hogy az Unrwa megmaradt menedékhelyei annyira túlzsúfoltak, hogy a lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek „kénytelenek a vécékben élni”. Említette azokat a jelentéseket is, amik szerint a menekülni próbáló embereket megölik, holttestüket az utcán hagyják.

Az izraeli hadsereg hetekkel ezelőtt indított offenzívát a Gázai övezet északi részén az ott újraszerveződött Hamász-harcosok ellen. Hétfőn lakosok és orvosok azt mondták, hogy az izraeli erők kórházakat és a kitelepítettek menedékhelyeit támadják, írja a BBC. Az izraeli hadsereg közölte, hogy megkönnyíti a civilek evakuálását és biztosítja a kórházak működését, miközben folytatja „a terroristák és a terrorista infrastruktúra elleni műveleteket”.

photo_camera Fotó: ABED RAHIM KHATIB/Anadolu via AFP

Humanitárius csoportok arra figyelmeztettek, hogy az elmúlt hetekben gyakorlatilag semmilyen segély nem érkezett a területre. Izrael többször is tagadta, hogy akadályozná a humanitárius segélyek bejutását Gázába, de az Egyesült Államok felszólította az ország vezetését, hogy biztosítson nagyobb hozzáférést, különben megvonják az amerikai támogatás egy részét.

A Gázába vezető határátkelők kezeléséért felelős izraeli katonai szerv, a Cogat bejelentette, hogy 41 segélyszállító teherautót és 6 üzemanyag-tartálykocsit engedtek be északra hétfőn. A szervezet szerint 600 teherautónyi segélyszállítmány vár arra, hogy a különböző átkelőhelyeken átvegyék és szétosszák őket.