Háborúellenes felszólalásai miatt 8 és fél évre ítéltek egy ukrán producert Oroszországban

külföld
október 22., 06:27

Távollétében 8 és fél év börtönbüntetésre ítélték Alekszandr Rodnianszkij ukrán producert Oroszországban, amiért hamis információkat terjesztett az orosz hadseregről. Rodnianszkij a háború kitörése óta többször felszólalt az orosz hadművelet ellen.

A producer karrierje nagy részét Oroszországban töltötte, ahol több sikeres film és tévéműsor készítésében vett részt. A Leviathan című filmjét Oscar-díjra is jelölték. Miután kitört a háború, a közösségi médiában kritizálta Vlagyimir Putyin invázióját. Nem sokkal később megtudta, hogy kritikája a legmagasabb politikai szintekre is eljutott, így elmenekült az országból.

Alekszandr Rodnianszkij
photo_camera Alekszandr Rodnianszkij Fotó: LOIC VENANCE/AFP

Az orosz igazságügyi minisztérium távozása után „idegen ügynöknek” minősítette, egy bíróság pedig 2023-ban távollétében elrendelte a letartóztatását. Ügyében most hozott ítéletet a bíróság, az indoklás szerint azért kapta a büntetését, mert „köztudottan hamis információkat terjesztett az orosz hadsereggel kapcsolatban”.

Rodnianszkij szerint az ítélet háborúellenes Instagram-bejegyzéseire hivatkozhatott. A producer azt nyilatkozta, egyetlen bíróság sem akadályozhatja meg, hogy elmondja a véleményét, és folytassa a filmezést. (via The Guardian)