Lázár János műemlékké nyilvánította a XII. kerületi Turul-szobrot

belföld
október 22., 06:12

„A Turul marad!” – posztolta hétfőn a Facebookra Lázár János építési és közlekedési miniszter, a Mi Hazánk legnagyobb örömére pedig elrendelte a XII. kerületi Turul-szobor műemléki védelem alá helyezését.

„A II. világháború katonai és polgári áldozatai előtt tisztelgő, XII. kerületi emlékmű szinte avatása óta politikai viták kereszttüzében áll. Ez azonban nem lehet ok arra, hogy egy nemzeti jelképet és egy művészeti alkotást pusztulásra ítéljenek. A kulturális örökség védelméért felelős miniszterként egyik legfontosabb feladatom, hogy megóvjam az értékeinket” – írta.

Kovács Gergő, a Kutyapárt elnöke, a kerület polgármestere is reagált a Facebookon, azt írta, „ez csak valami tévedés lehet, bizonyára a MÁV-ot akarta műemlékké nyilvánítani a miniszter úr. Most hirdethetjük meg a »Lázár János találkozása a műemlékvédelemmel« című szoborpályázatot”.

A kerületben szerinte egyébként sok olyan építészeti érték van, amik valóban érdemesek lennének a műemléki védettségre, mint például az egykori Tündérhegyi Pszichiátria épülete. „Érdekes módon a NER-közeli vállalkozók ezt ehelyett pár napja épp bontani kezdték”. A bontást végül Kovácsék leállították.

A hegyvidéki Turul-szobor körül csaknem két évtizede, felállítása óta kisebb-nagyobb intenzitással zajló emlékezetpolitikai vita idén nyáron lángolt fel ismét.

„Nem fog ott maradni a Turul-szobor. Nagyon sok embert bánt” – nyilatkozta Kovács a Partizánnak június 9-én, a választás éjszakáján, miután már eldőlt, hogy ő nyeri a 12. kerületi polgármester-választást. Kovács szerint nem azzal van a baj, hogy egy turul áll a kerületben, hanem, hogy a helytől nem messze, ahol most a szobor áll, volt az egyik legkegyetlenebb nyilas szervezet központja a második világháború idején. Kovács akkor azt mondta, a turul a Szoborparkba fog kerülni.

photo_camera Fotó: Ács Dániel/444

Toroczkai László, a Mi hazánk elnöke rögvest reagált is a tervre az X-en: „Ha Kovács Gergely megpróbálja eltávolítani a hegyvidéki Turul szobort, akkor velünk szemben fogja találni magát!” A párt Turul térre nevezné a szobor névtelen közterületét, október 23-ra pedig „erődemonstrációt” hirdetett a turul védelmére, amelyhez már 20 szervezet csatlakozott, és ahol hagyományőrző ágyútűz és sólyomröptetés is lesz.

A 12. kerületi nyilas korszakról és a hegyvidéki turul körüli emlékezetpolitikai csatározásról szóló filmünket, a Gyilkosok emlékművét 2021-ben mutattuk be:

link Forrás