A spanyol kormányfő szerint nem oldanak meg semmit az EU-n kívüli befogadóközpontok

külföld
október 23., 20:22

Nem old meg semmit, sőt csak új problémákat hoz létre, ha az Európai Unión kívül létesítenek befogadóközpontokat az illegális bevándorlóknak – mondta Pedro Sánchez spanyol kormányfő a portugáliai Faróban, ahol Luis Montenegro portugál kormányfővel találkozott.

A tanácskozásuk utáni közös sajtótájékoztatón Sánchez azt mondta, „vannak olyan európai kormányok, amik tévesen közelítik meg a bevándorlással kapcsolatos vitát, mert csak a negatív tényezőkre összpontosítanak, és a bevándorlást a biztonság csökkenésével hozzák összefüggésbe”, pedig „szükségszerű, hogy Európa pozitívan álljon hozzá” ehhez a kérdéshez, mert a kontinens népessége hanyatlik, és „Spanyolországban az utóbbi 20 év gazdasági fejlődésének csaknem 50 százalékát a bevándorlásnak köszönhették”.

„Végső soron az az Európa forog kockán, ami lenni szeretnénk… a migrációt a jövő generációira és nem a következő választásokra gondolva kell kezelnünk” – mondta Sánchez.

Pedro Sánchez egyeztetése Luis Montenegróval Faróban 2024. október 23-án.
photo_camera Pedro Sánchez egyeztetése Luis Montenegróval Faróban 2024. október 23-án. Fotó: Carlos Costa/AFP

Blanca Garcés, a barcelonai nemzetközi tanulmányok központjának (CIDOB) kutatója szerint a spanyol kormányfő szavai jól megvilágítják országának a bevándorlás kérdésében képviselt egyedülálló álláspontját az EU-ban. Spanyolország esete egyedi Európán belül, mert ott az illegális bevándorlók 3 év után már tartózkodási engedélyt kaphatnak, és a 2018 óta egymást váltó baloldali kormányok tovább könnyítették az eljárást.

Spanyolországban a bevándorlás kérdése nem vezetett olyan mély politikai megosztottsághoz, mint az európai országok többségében. A szélsőjobboldali Vox párt eredetileg más okokból, nevezetesen a katalóniai szeparatizmus miatt lett népszerű. Spanyolország annak ellenére is befogadóbb hangnemet ütött meg, hogy az illegális bevándorlás frontvonalában van. A bevándorlás pártolása részben gazdasági szükségszerűség az ország számára, ahol jelenleg 150 ezer betöltetlen munkahely van – mondta a kutató.

A Nyugat-Afrikából érkező, gyakran rozoga csónakokban összezsúfolt menedékkérők ezrei egyre nagyobb számban érik el a Kanári-szigeteket, és az atlanti szigetcsoport helyi hatóságait is túlterhelik. Egy augusztusi látogatáson, amit Szenegálban, Mauritániában és Gambiában (a leendő illegális bevándorlók kulcsfontosságú származási országaiban) tett, Sánchez „körkörös migrációra” szólított fel, ami szerinte lehetővé tenné, hogy az emberek korlátozott ideig Spanyolországban dolgozzanak, hogy kielégítsék a munkaerő-szükségleteket, mielőtt hazatérnének, csökkentve ezzel a veszélyes illegális útvonalak kísértését.

A múlt heti uniós csúcstalálkozón a tagállamok azt szorgalmazták, hogy a jövőben minden szinten határozottan lépjenek fel annak érdekében, hogy hatékonyabban tudják visszaküldeni a bevándorlókat a származási országukba.

Az Amnesty International üdvözölte, hogy Sánchez ellenzi az olasz-albániai megállapodást, de Spanyolország képtelen megbirkózni a válsággal a Kanári-szigeteken, ahol a menedékkérőket befogadó központok telítettek. Az, hogy a különböző pártok nem tudtak megállapodni a kísérő nélküli kiskorúak országos újraelosztásáról, „kötelességmulasztás”, ami a „politikai akarat elfogadhatatlan hiányának” tudható be - mondta Carlos de las Heras szóvivő az AFP-nek.

És bár a bevándorlás más európai országokhoz képest továbbra is „meglehetősen depolitizált”, ez változhat, mivel a Vox és az ultranacionalista katalán Alianca Catalana párt a kérdésre összpontosít – mondta Blanca Garces. (Yahoo, MTI)