Először fordult elő, hogy egy közvélemény-kutatás szerint a Tisza megelőzte a Fideszt

POLITIKA
október 23., 08:24

A Partizán megbízásából, a 21 Kutatóközpont által készített friss közvélemény-kutatás szerint hibahatáron belüli különbséggel, de egy hajszállal vezet a Tisza (42%) a Fidesz (40%) előtt a választásukat biztosra ígérő, pártot választani tudó szavazók között. A további sorrend: Mi Hazánk (5 százalék), DK és Kétfarkú (4-4).

link Forrás

A teljes népességben továbbra is a Fidesz vezet (29%), a Tiszának 26 százalékot mértek. A Mi Hazánkat a választókorú magyarok 5 százaléka, az MKKP-t és a DK-t a 3 százaléka támogatja. A bizonytalanok aránya 28 százalék.

A kutatás szerint a 65 évnél idősebbeknél egyértelmű a Fidesz fölénye (46%, és csak 13 tiszás szavazó). A 18-39 éves korosztályban viszont majdnem pont fordított az arány.

A fővárosban jelentős a Tisza előnye (29% a 21%-kal szemben), és a megyei
jogú városokban, illetve megyeszékhelyeken is vezet Magyar Péter pártja
(32% és 28%). A kisebb városokban fej-fej mellett a két párt, a falvakban
és községekben viszont 37%-on áll a Fidesz, bőven megelőzve a Tiszát (19%). A Tisza egyértelműen népszerűbb a magasan képzettek körében: 38%-on áll a diplomások közt, szemben a Fidesz 22%-ával. Az érettségizettek közt ugyanez
31%, illetve 20%, szintén a Tisza javára. Ugyanakkor a Fidesz 40% körül teljesít
a közép- és alapfokú végzettségű emberek közt, ahol a Tisza csak 19%, illetve 13%-ot szerezne most vasárnap.

A nemek szerinti bontásból kiderül, hogy a nők körében népszerűbb a Fidesz a
Tiszánál: 30% szavazna a kormánypártokra, és 22% a legnagyobb ellenzéki
pártra. A férfiak viszont nagyobb arányban szimpatizálnak a Tiszával (31%),
mint a Fidesszel (27%). A nők harmada bizonytalan szavazó, míg a férfiaknak ez
csak negyedére igaz.

A hibrid adatfelvétel október 9. és 15. között zajlott, 1000 fő megkérdezésével. A válaszadók SMS-üzenetben kapták meg az online kérdőívhez vezető linket. A kutatás során felhasznált telefonszámok nyilvánosan elérhető weboldalakról származnak (infobel, tudakozó). A súlyozás a KSH 2022-es népszámlálási adatai szerint történt, lakóhely, nem, kor, iskolai végzettség szerint. A minta reprezentatív a teljes lakosságra nézve, a mintában kapott értékek +-3 százalékponttal térnek el attól, amit a teljes lakosság megkérdezése esetén kaptunk volna. A részsokaságok vizsgálata során azonban a hibahatár ennél valamivel nagyobb is lehet.