Izrael megerősítette, hogy a Hezbollah leendő vezetőjét is megölte

külföld
október 23., 09:38

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) kedden bejelentette, a három héttel ezelőtt Bejrútban végrehajtott légitámadás megölte Hásem Szafieddint, aki a Hezbollah következő vezetője lett volna a szervezetet három évtizeden át vezető Naszrallah szeptember 27-i likvidálása után, írja a Guardian. A támadás után a Hezbollah közölte, elveszítette a kapcsolatot Szafieddinnel, de az izraeli hírszerzés most tudta csak megerősíteni a halálát.

Hásim Szafieddin a júliusban megölt Hezbollah-parancsnok Abu Naim temetésén
photo_camera Hásim Szafieddin a júliusban megölt Hezbollah-parancsnok Abu Naim temetésén. Fotó: HOUSSAM SHBARO/Anadolu via AFP

Szafieddin Naszrallah legvalószínűbb utódjának számított. A nyolcvanas évek eleje óta vett részt a Hezbollahban, külsőleg is hasonlított a szervezetet 1992 óta irányító karizmatikus Naszrallahra, akinek a halála sokkolta a Hezbollah tagjait és szimpatizánsait. Az Egyesült Államok által 2017 óta nemzetközi terroristaként számon tartott Szafieddin vezette a Hezbollah politikai szárnyát, a végrehajtó tanácsot, lényegében ő volt a Hezbollah miniszterelnöke. Tagja volt a katonai műveleteket irányító Dzsihád Tanácsnak és annak a Sura Tanácsnak is, ami valószínűleg éppen az ő beiktatásáról kívánt határozni, amikor az izraeli bombázók 11 hullámban lecsaptak a bejrúti városrészre. Szafieddin meggyilkolásával a felső vezetésből már csak Naim Qassem, a Hezbollah főtitkárhelyettese maradt életben. Naszrallah meggyilkolása óta Qasszem a csoport arca, de a Hezbollah támogatói körében kevésbé népszerű.

A Reuters arról írt, hogy az IDF az elmúlt 48 órában három Hezbollah-parancsnokot és mintegy 70 harcost ölt meg Dél-Libanonban.