Két héten belül a Hezbollah harmadik vezetőjét is megölhette Izrael

külföld
október 05., 18:56

Izraeli források szerint a péntek hajnali Bejrút elleni légitámadásban meghalt Hásem Szafieddin, aki a Hezbollah következő vezetője lett volna a szervezetet három évtizeden át vezető Naszrallah szeptember 27-i likvidálása után. Szafieddin egyelőre hivatalosan nem megerősített halála azt jelenti, hogy Izrael két hét alatt a libanoni központú Hezbollah harmadik vezetőjét likvidálta Naszrallah és Nabil Kaouk után.

link Forrás

A csütörtökről péntekre virradó légitámadás az eddigi legintenzívebb volt a Hezbollah elleni legújabb libanoni háborúban. Az izraeli légierő Bejrút déli részét, a város Dahija kerületét bombázta, összesen 73 tonnányi bombát dobtak le.

Itt a hírek szerint egy bunkerben éppen a Hezbollah legfőbb döntéshozó szerve, a Sura Tanács ülésezett, hogy megválasszák Naszrallah utódját. A nagyméretű kráterek arra utalnak, hogy valóban földalatti bunkereket támadhattak, azokból pedig a képek alapján nem sok maradhatott.

link Forrás

Hivatalos hír egyelőre nincs az áldozatok számáról, és arról sem, hogy Szafieddin bizonyíthatóan meghalt-e a támadásban. Izraeli biztonsági források ugyanakkor szombaton megerősítették a Sky News arab kiadásának, hogy Szafieddin halott. Libanoni források szerint a pusztítás olyan mértékű volt, hogy egyelőre nincs esély bejutni kutatni a romok között, és biztosak benne, hogy senki nem élhette túl a légitámadást. Szafieddin péntek óta elérhetetlen.

Kinevezés helyett

Hásem Szafieddin Naszrallah legvalószínűbb utódjának számított. A nyolcvanas évek eleje óta vett részt a Hezbollahban, külsőleg is hasonlított a szervezetet 1992 óta irányító karizmatikus Naszrallahra, akinek a halála sokkolta a Hezbollah tagjait és szimpatizánsait. Rokoni szálak is voltak közöttük, anyai ágon unokatestvérek voltak. Szafiedin hozzá hasonlóan egyházi háttérrel rendelkezett, a síita iszlám klerikusaként viselte a Mohamed leszármazottainak jelképét, a fekete turbánt.

Hásim Szafieddin a júliusban megölt Hezbollah-parancsnok Abu Naim temetésén
photo_camera Hásim Szafieddin a júliusban megölt Hezbollah-parancsnok Abu Naim temetésén Fotó: HOUSSAM SHBARO/Anadolu via AFP

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.