Négy év után először tűnt fel több tízezres tömeg előtt Hamenei ajatollah, hogy háborús beszédet mondjon

külföld
október 04., 14:54

Hamenei nagyon ritkán tart tömegek előtt beszédet, most mégis egy ilyen nyilvános prédikációt tartott Teheránban, ahol a pénteki imáján több tízezer ember előtt beszélt az Izrael elleni fellépés szükségességéről. Az október elsejei rakétatámadás kapcsán, azt mondta, „a fegyveres erőink ragyogó akciója néhány napja teljesen jogszerű és legitim volt”, szerinte a lépés összhangban van a Koránnal, Irán alkotmányával és a nemzetközi joggal. Azt mondta, minden nemzetnek joga van megvédeni a területét és érdekeit a támadókkal szemben. Irán kedden csaknem 200 rakétával támadta meg Izraelt, de a Vaskupola mindent hárított.

Lelkes tömeg előtt beszélt Ali Hamenei ajatollah.
photo_camera Lelkes tömeg előtt beszélt Ali Hamenei ajatollah. Fotó: IRANIAN LEADER PRESS OFFICE/HAND/Anadolu via AFP

Irán legfelsőbb vezetője arról is beszélt, hogy a libanoni Hezbollah és a gázai Hamász új vezetőket találnak majd, „velük fognak feltámadni”, és nem fognak meghátrálni akkor sem, ha most Izrael megölte a főnököket.

Hamenei, főleg arabul, de perzsául is beszélt. Felszólította a muszlimokat „Afganisztántól Jemenig és Irántól Gázáig”, hogy készüljenek további akciókra. Magasztalta azokat, akik az elmúlt hetekben meghaltak az ügyükért. „A térség ellenállása az ő mártírhalálukkal nem hátrál meg, győzni fog” – mondta, és azt mondta, „a muszlim egység övét szorosabbra kell húzni”. A 85 éves ajatollah azóta nem tartott ilyen pénteki imát, hogy az Egyesült Államok 2020 januárjában megölte az Iszlám Forradalmi Gárda vezetőjét, Kászim Szulejmánit Bagdadban.

Ali Hamenei ajatollah.
photo_camera Ali Hamenei ajatollah. Fotó: -/AFP

A Guardian azt írja, Hamenei muszlim egységre vonatkozó felhívása ellenére a beszédben semmi nem utalt a mérsékelt arab vezetőkkel való kapcsolat javítására, ehelyett dicsérte a Hamász tavaly október 7-i akcióját, ami szerinte „jogszerű cselekedetet” volt, és amelyben 1200 ember halt meg. Végig ragaszkodott ahhoz, hogy a régió problémáinak gyökere kizárólag a külföldi beavatkozásban és Izrael tevékenységeiben rejlik.

Kedd hajnalban az izraeli hadsereg korlátozott szárazföldi hadműveletet kezdett Libanonban az elmúlt napokban többszörösen megalázott, nagyon súlyos csapásokat szenvedett Hezbollah ellen, estére pedig Irán beváltotta megtorló fenyegetését, és 180 ballisztikus rakétát indított Izrael ellen. Izrael azóta is mérlegeli, hogy mikor és milyen formában válaszoljon. A találgatások többek között az iráni nukleáris létesítmények elleni bombázásokról szólnak, amire Irán újabb támadásokat helyezett kilátásba. A két ország gyors ugrásokkal került közelebb a hosszú ideje vívott proxy háború után egy közvetlen összecsapáshoz, ami az egész régióra könnyen kiterjedhetne.

Kiemelt videóink