Felújítják a Flórián téri felüljárót, jövőre kezdődnek a lezárások

közlekedés
október 24., 10:42

Eredményesen zárult a közbeszerzési pályázat, a KM Építő Kft újíthatja fel a Flórián téri felüljárót, pontosabban két felüljárót nettó 2,12 milliárd forintért - írja a HVG. Ez a cég építette például a Budaörs és Etyak közötti bicikliutat. A tervek szerint az év végéig megkötik a szerződést, az építkezés pedig 2025 első negyedévében kezdődik és egy évig tart. Az Árpád-hidat nem fogják teljesen lezárni, az egyik felüljárón mindig lehet majd közlekedni, de így is kemény dugók várhatók.

A látványosan porladó felüljárók azért is kerültek ennyire ramaty állapotba, mert egy öt évvel ezelőtti, még Tarlós István főpolgármestersége alatt kiírt hasonló pályázat a magas ajánlati árak miatt eredménytelenül zárult. Az A-Híd Építő Zrt. és a Strabag konzorciuma akkor 2,24 milliárdért vállalta volna a munkát. Az inflációval kalkulálva az akkori árajánlat ma 3,49 milliárd forintot jelentene, ehhez képest értelmezendő a 2,12 milliárdos győztes ár. (A projekt a járulékos költségekkel, hatósági díjakkal és az áfával együtt nagyjából 3 milliárdba fog most kerülni.)

Az egy év alatt kijavítják a vasbeton szerkezet hibáit, leszigetelik és újraburkolják az utat, új vasbeton szegélyt és korlátot építenek, illetve új dilatációs szerkezetet építenek be, és kijavítják a vízelmevezető rendszer hibáit.

Ez méretre is komoly munka lesz, az ikerfelüljárók hosszabbak bármelyik Tisza-hídnál például.

A felújítás a 2019-es eredménytelen pályázat után 2021-ben és 23-ben is szóba került, miután betondarabok potyogtak az útra, de a fővárosnak nem volt rá pénze. Most azért lett, mert a fővárosnak sikerült visszaperelnie 2,3 milliárdot az elektronikus jegyrendszer kiépítésével megbízott cégtől.