Teljes patthelyzet Pécsen: három hét után sincs alpolgármestere és új SZMSZ-e a városnak

POLITIKA
október 24., 16:37

Bár már három hete elindult az új önkormányzati ciklus, Pécsnek egyelőre sem alpolgármestere, sem megszavazott szervezeti és működési szabályzata (SZMSZ) nincs.

Péterffy Attila független, DK-Jobbik-Momentum-MSZP-támogatással megválasztott polgármester egyik javaslata mögé sem tudott többséget szerezni a közgyűlésben, mindkét esetben egy szavazat hiányzott, hogy átmenjen az előterjesztése.

A politikai patthelyzet nem meglepő, már a júniusi önkormányzati választás után látszott, hogy egyik nagy tömbnek sem lesz többsége. Ugyan Péterffy simán győzött, szövetségeseitől több egyéni választókörzetet is elhódított a kormánypárti szövetség. A Fidesz a papíron független, gyakorlatilag a kormánypárttal szimbiózisban élő Összefogás Pécsért Egyesülettel (ÖPE) indult együtt, és 11 mandátumot szerzett.

Péterffy Attila
photo_camera Péterffy Attila Forrás: Péterffy Attila/Facebook

Az összellenzéki tömbnek végül 10 képviselője lett, miután Péterffy jelöltje nyerte a szavazategyenlőség miatt kiírt szeptemberi időközi választást. A 25 fős közgyűlésbe még a Mi Hazánk, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP), a Mindenki Pécsért Egyesület (MPE) és a Tiszta Kezek juttatott be 1-1 képviselőt.

Utóbbit a város egykori DK-s alpolgármestere, Bognár Szilvia vezeti, az MPE pedig a Péterffyvel összevesző pécsi parlamenti képviselőhöz, Mellár Tamáshoz köthető.

Három helyett nulla

Péterffynek a négy képviselőből hármat kellett volna meggyőznie, hogy az október 15-ei alakuló ülésen meg tudják választani az alpolgármestereket. A polgármesternek az előző ciklusban három helyettese volt, a Mecseki Müzli szerint most is ennyit szeretne.

Végül mégis csak a DK-s Zag Gábort és a külsős Ruzsa Csabát vitte a közgyűlés elé. A fideszesek bojkottálták a titkos szavazást, amin Zagot 12, Ruzsát 11 képviselő támogatta. Így egyiküket sem választották meg.

A pécsi közgyűlés alakuló ülése
photo_camera A pécsi közgyűlés alakuló ülése Forrás: Péterffy Attila/Faceboook

Péterffy az első közgyűlésen az SZMSZ módosítását is előterjesztette, azonban javaslata napirendre sem került, miután a fideszesek erről szóló kezdeményezését nagy többséggel megszavazta a közgyűlés.

Másodikra sem

A polgármester az október 22-ei második közgyűlésen újra próbálkozott. Átmenetileg elengedte az alpolgármester-választást, és az SZMSZ-t akarta átnyomni a közgyűlésen. Előterjesztésében egy több helyen módosított, újfajta bizottsági rendszert felvázoló SZMSZ-t vitt a testület elé.

A Mecseki Müzli beszámolója alapján Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető már az ülés elején kijelentette, hogy nem támogatják a javaslatot, mert Péterffy egyáltalán nem keresi a kompromisszumot, a tervezetet is csak pénteken kapták meg. Csizmadia azt mondta, az új erőviszonyok alapján „a közgyűlésnek van polgármestere, és nem fordítva, ahogy eddig”.

Csizmadia Péter
photo_camera Csizmadia Péter Fotó: Csizmadia Péter Facebook-oldala

Miután az ÖPE frakcióvezetője is kijelentette, hogy nem szavazzák meg az SZMSZ-t, egymásnak esett a két nagy tömb. A vita olyan parttalanná vált, hogy Hankó Veronika MKKP-s képviselő egy ponton felajánlotta, közvetít a két oldal között, csak haladjon végre a munka, mert ő azért jött az ülésre.

Az SZMSZ végül másodszor is elbukott. Miután Bognár Szilvia a Tiszta Kezektől nem jelent meg, a kormánypárti képviselők tartózkodtak, a mi hazánkos Varga Tamás pedig nemmel szavazott, csak 12 igen jött össze a javaslatra.

Ez pedig azt jelenti, hogy Pécs jelenleg ugyanabban a helyzetben van, mint Budapest. Megválasztott alpolgármester és megszavazott SZMSZ nélkül egyik város sem felel meg a törvényes működés feltételeinek. Ha hamarosan nem tudnak megegyezni a politikusok, a kormányhivatal vezetője, vagyis a főispán hozza majd meg helyettük a döntést.