Tyúkól 40#: Helló húsvét, helló ünnepi szexizmus!

podcast
  • Link másolása
  • Facebook
  • X (Twitter)
  • Tumblr
  • LinkedIn

Feltámadás, tojás, sonka, friss kalács – takarítás, főzés, locsolkodás. Kinek mi jut a húsvétból, és mi jut eszébe az ünnepről, ami lehet tök szórakoztató is, meg lehet rettenetes is. Összeszedtünk néhány hagyományt és ünnepi szokást, ami teljesen másképp érinti a nőket és a férfiakat, és finoman szólva is szexizmusszaguk van.

A húsvét a csodaszép kalácsok, a jól sikerült sonkák és a menőn festett tojások időszaka. Amiket természetesen a nők csinálnak meg. Micsoda meglepetés! És még azt is ki kell bírniuk, hogy miközben a pasik talajrészegre isszák magukat, jól meglocsolják őket, lehetőleg jéghideg vízzel, vödörből – ez az ideális, a büdös locsolókölni ugyanis még rosszabb…

A nőknek szépnek, a pasiknak ittasnak kell lenniük – és ez amúgy nem csak a húsvétra jellemző. Beszélünk más ünnepekről is, amik sokszor szólnak a családtagok és a vadidegen látogatók itatásáról és etetéséről. Ideális esetben az inni- és ennivaló legalább finom, de rosszabb esetben a családi kapcsolatokat kockáztatja az ember a visszautasítással...

Bővebben:

  • 00:00:00 - Izgalmas helyzet: ketten leszünk, de nem értünk egyet, véleményütköztetés következik!
  • 00:01:16 - Zsuzsi, a húsvéti grincs, aki elmenekül egy másik országba a locsolkodás elől. (Spoiler: utólag megtudta, hogy valójában ott is ugyanakkor lesz idén az ünnep, mint Magyarországon, de legalább nincs locsolkodás.)
  • 00:02:47 - Ami zseniális a húsvétban, az a kaja, és már a reggeli minden katonája is csúcs!
  • 00:05:00 - Terápiás percek a locsolkodási traumák feldolgozására.
  • 00:09:35 - Családfüggő, hogy kinek milyen a húsvét.
  • 00:16:59 - A hagyományőrzés szép dolog, de nem mindenki alkalmas rá.
  • 00:20:16 - Ha ünnep, akkor kötelező enni és még kötelezőbb inni!
  • 00:26:17 - A 2025-ös káposztatragédia.
  • 00:27:57 - Minden ünnep arról szól, hogy takarítani és készülni kell előtte, aztán jönnek a többiek és elpusztítanak mindent. Mindent!
  • 00:34:37 - A gyerekek felteszik a kérdéseket, amiket a felnőttek már nem mernének, a válaszokban pedig sokat segíthet egy mesekönyv.
  • 00:40:12 - Itatás: guggolós, parasztvakító és egyéb szégyentelenül rossz házipálinkák.
  • 00:51:40 - A püspökfalatok a busójáráson még kevésbé vannak biztonságban!
  • 00:55:53 - Nemcsak a népszokások gyönyörűek, hanem a népdalok is, amik tele vannak mély tartalommal, csak oda kell rájuk figyelni – Nóra TikTok-csatornát ajánl!
  • 01:06:08 - Ne legyetek seggfejek egymással az ünnepekkor, és higgyétek el, hogy akkor is lesz csokitojás, ha nincs kimosva a függöny! Kellemes húsvétolást mindenkinek!

Podcastunk kéthetente jelentkezik új adással, meghallgatható a 444 Spotify- és Apple-csatornáján is. Korábbi adásaink itt találhatók. Javaslataid, ötleteid, meglátásaid a tyukol@444.hu címre várjuk.

Illusztráció: Kiss Bence/444

Legfrissebb podcastjaink

Borízű hang #250 a színpadon [hosszú]: Hajóféreg hamis zászlóval

Turistaosztály és prankolgatás. A marokkói futball és a felcsúti modell. Aján Tamás for minden! Winkler Róbert hajápolási praktikái. Uj Péter arcszőrzete. Az autós újságírás Szörényi–Bródyja. Férgek rágják a magyarok hajóját. Magellánét is. Büszkén emeljük magasra a hamis zászlót!

Uj Péter, Bede Márton, Winkler Róbert
podcast

Tyúkól#57: Asszertív karácsonyi ünnepeket kívánunk!

Mi van, ha nincs bejgli? Hogyan ne legyünk idegbetegek szenteste? Miért nem tudunk normálisan kommunikálni? Ünnep előtti gyorstalpaló.

Diószegi-Horváth Nóra, Kun Zsuzsi
podcast

Borízű hang #249: Aki nem tud liberálisul, ne beszéljen liberálisul [rövid verzió]

Mohamedek között, Keith Richards és Yves Saint Laurent nyomában. Igazság és hitelesség a belső sávban. Nyelvtudomány és esztétikai terror. Pápázás. Tusfürdőmaffia a siralomházban.

Uj Péter, Bede Márton, Winkler Róbert
podcast

Az emberfej ízű licsitől a legjobb kínai éttermekig Londonban

A 444 gondozásában megjelent A kínai konyha kultúrtörténete könyvbemutatóján Vida Kata gasztroblogger beszélgetett Keve Márton kreatív séffel és Bede Mártonnal, a 444 újságírójával, többek közt arról, hogyan változott Budapesten a kínai gasztronómiai felhozatal, és mik a legizgalmasabb helyek most. Beszéltünk a legfontosabb hozzávalókról, hogy mit kell vásárolni egy alaprecepthez, és főleg miért érdemes kínait enni.

444.hu
podcast

Borízű hang #249 [H]: Aki nem tud liberálisul, ne beszéljen liberálisul

Mohamedek között, Keith Richards és Yves Saint Laurent nyomában. Igazság és hitelesség a belső sávban. Nyelvtudomány és esztétikai terror. Pápázás. Tusfürdőmaffia a siralomházban.

Uj Péter, Bede Márton, Winkler Róbert
podcast