A balmazújvárosi foci példája mutatja, mi történhet a magyar klubokkal, ha megszűnik a NER-pénzeső

magyarország
2020 február 24., 15:58
comments 190
  • Kinek az egyesületei nem járnak rosszul, ha csődbe megy egy fideszes kiskirály állami-, önkormányzati finanszírozású futballálma?
  • Mi történik az agyontámogatott helyi focicsapattal, ha a városházán felüti a fejét az észszerűség?
  • Kell-e értenie a számokhoz a kb. évi egymilliárd forintból gazdálkodó egyszemélyes városi sportvállalkozás ügyvezetőjének?
  • Megkockáztatja-e szűk 400 millió forint városi vagyon elvesztését a fideszes többségű testület a nyilvánvalóan menthetetlen futballcsapat megmentéséért?
  • Mennyi pénznek veszhetett nyoma, mire a balmazi csapat tényleg kimúlt?
  • És ki rabolja ki a hulláját?
photo_camera Fotó: botost/444.hu

A 17 ezres hajdú-bihari Balmazújvárosban szinte semmi sem indokolta, hogy NBI-es futballcsapat legyen. De lett, mert Tiba István fideszes országgyűlési képviselő úgy döntött, hogy kihasználja a soha vissza nem térő lehetőséget. Ambíciója teljesen értelmetlennek tűnt ugyan, mégis megvalósulhatott, hogy aztán egyetlen NBI-es szezon után (2017-18) frontálisan ütközzön a valósággal. A helyi lakosok sem követték különösebb lelkesedéssel Tiba nagyratörő futballprojektjét: az élvonalbeli kalandot átlagban másfélezer néző sem követte a helyszínen, ha pedig nem a Fradi, az Újpest vagy a szomszédos Debrecen – és szurkolói – jöttek vendégségbe, 1149 főre jön ki az átlagos nézőszám.

Az első osztályban eltöltött idény után 2018 nyarán úgy esett ki a Balmaz Tiba István felügyeletével, az akkor még fideszes többségű önkormányzat asszisztálásával és a helyi futballcsapatot működtető önkormányzati cég, a Balmazújváros Sport Kft.-t (BS Kft.) élén álló Lajos Ferenc hathatós segítségével, hogy szinte belefulladt a nemzeti együttműködés labdarúgásának pénztengerébe. 2019 nyarára csődbe jutott a klub, az MLSZ kizárta a másodosztályból is.

Az még csak most, fél év után kezd körvonalazódni, hogy milyen veszteségekkel kell szembenéznie a balmazújvárosiaknak a csapat katasztrófája miatt. A várost – és a magyar adófizetőket – ért károkat megsokszorozza, hogy a kapitány a távozás előtt még kifosztotta a süllyedő hajót.

Mint az a Fidesz-korszakot helyben lezáró, független Hegedüs Péter polgármester február 20-i tájékoztatójából kiderült, a Tiba-Lajos páros egy végső huszárvágással még megpróbálta kiforgatni a városi céget – és ezáltal a várost – a több milliárd forint értékű, szinte kizárólag önkormányzati, illetve állami támogatásból vásárolt vagyonából.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Az utolsó pillanatban átjátszották többek közt a 2016-ban átadott NB 1-es minősítésű stadiont és az elmúlt években sok százmillióból felújított edzőközpontot – minden felszerelésével együtt – az önkormányzattól teljesen függetlenül működő balmazújvárosi labdarúgó-utánpótlás egyesületnek. A piaci ár 1-2 százalékát kitevő bérleti díjért, tíz évre, és elővételi jogot biztosítva az eszközök és ingatlanok megvásárlására.

Egészen nyugodtan a NER-foci egyik morális csúcspontjának nevezhetjük, amint a BS Kft.-t felügyelő önkormányzati delegált, Tiba István tétlenül végignézte, hogy Lajos Ferenc ügyvezető úr 50 ezer forintos havi nettóért készül bérbe adni a város minimum 2 milliárd forintnyi értékű sportinfrastruktúráját. Aztán átülnek az asztal túloldalára, Tiba pedig a bérlő Balmazújvárosi Football Club elnökeként aláírja a szerződést, Lajos meg az egyesület szakmai vezetőjeként gratulál a remek üzlethez.

Az árról csak annyit, hogy az utánpótlásban utazó BFC a taó-programjai alapján eddig havi 855 ezer forintot fizetett az önkormáyzati BS Kft.-nek 3 nagy- és 1 kispálya napi 3 órás bérléséért az edzőközpontban. Amikor pedig még a Kft. adta ki a stadiont a Vácnak egy meccsre, akkor 500 ezer forint volt a bérleti díj. Hogy Tibáéknak is ennyit fizet-e pont ugyanazért a stadionért a Vác, azt nem tudni.

Nem meglepő, hogy a BS Kft. 2020 januárjában kinevezett új ügyvezetője részint az ár feltűnő aránytalansága, részint a szerződés jóerkölcsbe ütköző volta miatt semmisnek tekintette a stadion és csatolt részeinek bérbeadásáról szóló megállapodást Tibáékkal, így futballtanmesénk ezen szála várhatóan majd a bíróságon folytatódhat tovább.

Hasonlóan a Lajos-Tiba páros már – és majd – napvilágra kerülő dolgainak egy részéhez. Amióta váltás történt a BS Kft. vezetésében, szinte minden nap fény derül valami nem mindennapi turpisságra, mint például a krioszaunázó kislányok, vagy az elfelejtett középhátvéd esete. Ami egyébként a végső lökést adta, hogy ellátogassunk a hajdúsági futballparadicsomba tájékozódni a részletekről.

A védő, akinek havi egymillió jár a semmire

Balmazújváros főterén számolgatva az egy négyzetméterre eső közmunkásokat, ha lehet még kevésbé tűnt reálisnak, hogy a városi tulajdonú Balmazújváros Sport Kft. vezetése immár hetedik hónapja alkalmaz egy harmincas éveiben járó rutinos középhátvédet, balmazi futballcsapat nélkül. Legjobb tudomásunk szerint havi egymillió forinthoz közelítő gázsival, és egészen 2020 júniusáig szóló szerződéssel. Miközben a balmazi klubot kétségbeejtő anyagi helyzete miatt 2019 augusztusának végén végérvényesen kizárták a magyar másodosztályú labdarúgó-bajnokságból.

Akik látták a szerződését, azok szerint egyértelmű, hogy az NB II-es szerepléshez szükséges licenc elvesztése megfelelő jogalapot teremtett volna a megállapodás felbontásához (a többiek el is szerződtek), ám a klubnál valamiért úgy döntöttek, inkább megtartják ezt az egy játékost. Talán afféle szuvenírként a régi szép idők emlékére.

Így aztán a balmazi középhátvéd szeptember óta a világ egyetlen labdarúgója, aki home office-ból, távmunkában dolgozik.

A dolog persze közel sem ilyen vicces Balmazújváros független polgármestere, Hegedüs Péter szemszögéből nézve, aki a fideszes városvezetés időszakát lezárva 2018 augusztusban lett polgármester. „Az eset kapcsán a mulasztásos jogsértés lehetősége is felmerül, mivel benne volt a játékos szerződésében, hogy 30 napon belül egyoldalúan fel lehet bontani, minden következmény, kötelezettség nélkül, ha nincs meg a bajnokságban való részvételhez szükséges licenc. Tehát amint biztossá vált, hogy a csapatot kizárták a bajnokságból, el kellett volna ettől a játékostól is köszönni” – mondta Hegedüs.

photo_camera Hegedüs Péter, az új polgármester Fotó: botost/444.hu

Az MLSZ adatbankja alapján a magányos balmazi bekk szinte egész bizonyosan Papucsek Barna, aki jelenleg az egyetlen 20 évesnél idősebb játékosa a klubnak, és nem is játszott meccset tavaly augusztus óta. Papucsek káprázatosan oligarchikus pályafutása megér egy gyors felsorolást, egyedül Tállai András Mezőkövesdje hiányzik a kollekcióból, viszont még időben gyűjtött egy Simicskát. Első profi csapatából, a Vasasból eligazolva a Vidinél folytatta (Garancsi), majd a Puskásban (Orbán- Mészáros), ahonnan kölcsönben a Szolnoki MÁV-hoz irányították (Nyerges-Simicska), hogy aztán a g-napot követő szezonban Várdára (Seszták) evakuálják, ahonnan Seszták bukása után végül Balmazra sodorta a jó szerencse. Utóbbi három gazdája sorsát ismerve Papucsek nem bizonyult jó kabalának.

Rekviem egy álomcsapatért

Amikor a független színekben induló Hegedüs Péter másfél éve átvette a város vezetését, a helyi profi focicsapat már befejezte egyidényes szereplését az első osztályban, kiesett az NBI-ből. A csapat úszott az adósságban, az év első felét 126 milliós hiánnyal zárták. Hegedüst még be sem iktatták, amikor a Balmazújváros Sport Kft.-nek már nem volt pénze az edző, Horváth Ferenc fizetésére.

2018 szeptember végén az önkormányzat megszavazott egy 22,5 millió forintos vésztámogatást a klubnak, ami az azonnali földbe állástól mentette meg a csapatot. A későbbiek ismeretében talán nem is lett volna akkora baj, ha már azt a pénzt sem adják oda. Az ekkor még fideszes többségű testület azonban megszavazta a Tiba István által követelt összeget, ahogy később az összes többit is. Mígnem eljött tavaly október 13-a, és a balmazújvárosi polgárok pedig nemcsak újraválasztották a független Hegedüst polgármesternek (jóval nagyobb arányban, mint egy évvel korábban az időközin), de a képviselőtestületben is kisebbségbe került a Fidesz. A jelek szerint a választópolgárok is úgy látták, hogy a focikatasztrófában komoly felelőssége volt annak a nyolc fideszes önkormányzati képviselőnek, akik asszisztáltak ahhoz, hogy Tibáék eldzsentrizzék a város pár milliárd forint közpénzből felturbózott focicsapatát. Közülük ma már csak Tóth Attila tagja a testületnek, ám az ő egyik legutóbbi hozzászólása is tökéletesen illusztrálja a városházát korábban uraló szellemi nívót.

link Forrás

A mindvégig hasonló szakértelemmel levezényelt ámokfutás végén az immár ellenzéki többségű testület által leváltott ügyvezető, Lajos Ferenc angolosan távozott a füstölgő roncsról, utóda pedig egy kaotikus irathalmazból igyekszik kihámozni, hogyan is áll a cég. Ami a BS Kft. esetében hatványozott problémát jelentett, mivel az annak idején még Tiba vezette önkormányzat által kitalált rém szerencsés konstrukcióban az ügyvezetőn kívül egyedül a város delegáltjának volt lehetősége belelátni a cég működésébe. Utóbbi posztra természetesen Tiba Istvánt állították, aki igencsak sajátos felfogásban képviselte a tulajdonos érdekeit, következetesen eltitkolva a cég katasztrofális helyzetét és vezetőjének teljes inkompetenciáját a testület előtt.

photo_camera A 2014-es határozat, ami Tiba István bízza meg, hogy képviselje az önkormányzatot a Balmazújváros Sport Kft.-ben.

Tiba arról is elfelejtett beszámolni, hogy az elmúlt időszakban a BS Kft. elveszítette megmaradt vagyona nagy részét. Átvándorolt más sportszervezetekhez, legfőként az elnökségével működő és – nem lehet elégszer hangsúlyozni – az önkormányzattól teljesen független labdarúgó-utánpótlás egyesülethez, valamint egy iskolai kézilabda sportkörhöz, aminek szintén ő az elnöke.

De Tiba a sportvállalkozás tartozásairól sem tájékoztatta a várost, a kft. új vezetése pedig igyekszik összeszedni legalább az alapadatokat a 2019-es évről, de nincs könnyű dolga.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Nem Tibáékon múlt, hogy az ügyvezetőváltás után viszonylag gyorsan kiderült, valami nagyon nincs rendben a cég vagyonával. Tulajdonképpen véletlenen múlt: egyszercsak szükség lett volna a BS Kft. 2018-as leltár szerinti 18 millió forint értékű karbanartógép-flottájára. És kiderült, hogy nekik már nincs olyanjuk. Tiba labdarúgóutánpótlás-egyesületének viszont pont most lett. Jegyezzük meg, hogy már ez a 18 milliós összeg is gyanúsan alacsony, tekintve hogy nyilvános adatok alapján 2018-ig bezárólag a BS Kft. összesen legalább 64 millió forintot fordított pályakarbantartó gépekre. De bármennyiért is vettek, mára nem maradt belőlük semmi, így aztán, amikor február elején sikerült leszerződniük a stadionépítés miatt albérletet kereső NB II-es váciakkal a balmazi stadion kibérlésére, mehettek Tibáékhoz kuncsorogni a cég korábbi gépeiért.

photo_camera A karbantartó eszközök, amik már elkerültek a klubtól. Fotó: botost/444.hu

A Budafok elleni február 2-i NB II-es bajnoki után a váciak rettentő elégedettek voltak a stadionnal és a szervezéssel, ám a Tiba-féle utánpótlás-egyesület részéről tapasztalt hozzáállás miatt a BS Kft.-nek egyetlen meccs után fel kellett mondania az alkalmanként félmillió forint bevételt jelentő, eredetileg négy meccsre szóló megállapodást.

„Tiba le is írta sms-ben, hogy az együttműködést nem látja biztosítottnak, úgyhogy nyugodtan fel lehet mondani a Váccal kötött egyezséget. A karbantartógépeket illetően pedig azt mondta, hogy azok adósságmegváltás és adósságkompenzáció címen átkerültek a BFC-hez.” Hegedüs elmondása alapján Tiba már az MLSZ-nél is pedzegette, hogy a kialakult helyzetben az általa vezetett utánpótlás-egyesületnek kellene átvennie a pályakarbantartási feladatokat.

„Amikor beszéltem a szövetséggel, elmondták, hogy a BFC-ről nem óhajtanak nyilatkozni, azt viszont nagyon nem szeretnék, hogy a Balmazújváros Sport Kft.-nél bármiféle vagyonvesztés legyen, mivel még nem számoltak el egy csomó támogatással” – mondta Hegedüs.

A profik fagyasztva gyógyító kamrája már a kézilabdás kislányoké

Ehhez képest nemcsak a stadion és a sporttelep került át mindenestül Tibáékhoz, de Hegedüs tudomása szerint az a komplett, mintegy 110 millió forint értékű egészségügyi részleg is, amit a gyógyfürdőben alakítottak ki a BS Kft. közpénzből finanszírozott beruházásában.

„Van benne többek közt két háromszemélyes kriokamra (hidegterápiás eszköz – a szerk.), amilyen talán csak pár NB I-es csapatnak van az országban. Ezeknek darabja 35 millió forintba kerül. Meg további orvostechnikai eszközök, összesen nagyjából 40 millió forint értékben.”

A Közbeszerzési értesítő szerint egyébként a BS Kft. a polgármester által közölt összegnél valamivel többet költött sportegészségügyre. 2017-ben 99,4 millió forintért vett rehabilitációs eszközöket, többek közt két krioterápiás kabint, egy mobil krioterápiás készüléket, valamint egy hidegterápiás és nyomásterápiás készülék szettet. Majd a 2018-ban benyújtott tao-programjában további 37 millió forintot kért és kapott hidegterápiás fürdő, pulzáló mágneses mező terápiás rendszer, valamint egy hordozható mágnesterápiás készülék beszerzésére, egy „komplex rehabilitációs eszközpark” kialakításához.

A kifejezetten az elitszintű sportolók rehabilitációjára kifejlesztett eszközök a Kalmár Zoltán Általános Iskola Diáksport Egyesületéhez kerültek, amelynek három csapatában idén eddig összesen 29 kislány lépett pályára a 10, 11 és 12 év alatti bajnokságban. Égető szükségük lehetett a mínusz 80-100 fokos léghőmérséklettel gyógyító, az egész országban alig pár helyen megtalálható eszközre. Ennél valamivel logikusabbnak tetsző magyarázat, hogy a Kalmár DSE elnökét is Tiba Istvánnak hívják.

Tiba Istvánt természetesen kerestük, telefonon nem akart nyilatkozni, írásban kérte a kérdéseket, de nem válaszolt.

photo_camera A balmazújvárosi képviselőtesült ülésterme. Fotó: botost/444.hu

Tiba a facebookos videóiban ugyanakkor szokott foglalkozni a BS Kft. ügyeivel. Szerinte ez csak gumicsont, a mostani városvezetés csak el akarja terelni a figyelmet arról, hogy a városban megállt a fejlődés. Azt mondja, hogy voltak ugyan adótartozások, de arra kaptak részletfizetési kedvezményt, csak nem tudták mégsem kifizetni, mert az új polgármester nem adott rá pénzt. De arra kifejezetten büszke, hogy a focit jelenleg nem a város kft.-je, hanem az általa irányított egyesület képviseli.

link Forrás

A BS Kft. valós helyzetét leplező információhiányra jellemző, hogy az új ügyvezető ottjártunkkor még azt sem tudta, mi van a cég számláin, leszámítva az adóhatóság mintegy 20 millió forintos inkasszóját. Ami a magyar foci viszonyai között szinte semmiség, Balmazújvárosnak viszont komoly pénz: elég lenne rá, hogy három éven át fizessék belőle a rászorultsági alapon kiadott szűk félszáz önkormányzati lakás bérleti díját.

Az inkasszó további súlyos következményekkel is jár, amelyek további százmilliókkal fejelhetik meg a BS Kft. volt vezetői által hátrahagyott brutális számlát. Ugyanis nem teszi lehetővé, hogy a cég elszámoljon az elmúlt években felvett tao-támogatással.

„A 2016-17-es programra megítélt támogatásból 43 millióval, a 2018-19-es taóból pedig 93 millióval nincs elszámolva. Az pedig már biztos, hogy a 2017-18-asből 40 millióval nem fog tudni elszámolni a BS Kft., vagyis vissza kell fizetnie az egész összeget, méghozzá 50 százalékos büntetőkamattal növelve, azaz 60 millió forintot” – mondta Hegedüs.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Hegedüs szerint az MLSZ-nél azt is jelezték neki, hogy a kialakult helyzetben a BS Kft. elszámolásaiból csak azokat a tételeket fogadják majd el, amik minden kétséget kizárólag megvalósultak. Így viszont – többek közt – nehéz lesz elszámolni a taózás történetének egyik legmulatságosabban indokolt beruházását is, aminek már két éve meg kellett volna valósulnia, de a stadionban járva a nyomát se láttuk.

Íme a 15 milliós beruházásra igényelt 10,5 millió forintos támogatási kérelem indoklása:

„A Hortobágyi Nemzeti Park megkereste a Balmazújváros Sport Kft-t, hogy a »Csillagos Égbolt Projekt« elvárásai szerint a reflektorok túl nagy fényszennyezést jelentenek a Nemzeti Park területén. Ennek értelmében kérték, hogy minden reflektor elé kerüljön felszerelésre egy olyan kiegészítő, amely a reflektorok fényét a pálya felé irányítja, nem pedig az égbolt felé. Ezek költsége került betervezésre ide.”

photo_camera Reflektorok, amik továbbra is csak világítanak bele a hortobágyi csillagos égboltba, a 10,5 milliós kiegészítők nélkül. Fotó: botost/444.hu

De azzal a 430 millió forintos, elvileg stadionfejlesztésre elköltött kormányzati támogatással sem lesz könnyű elszámolni, amihez szintén az MLSZ-szel szerződtek.

„Ebben benne volt egy 208 és egy 308 fős mobillelátó fedéssel, ami egész egyszerűen nem valósult meg. Erre 80 milliót kapott a Balmazújváros Sport Kft.” – mondja Hegedüs.

Arról pedig, hogy egészen pontosan mire ment el a magyar kormány 2019 áprilisában küldött 100 millió forintos, a profi bajnokság alapelveivel teljes mértékben összeegyeztethetelen vésztámogatása, végképp nem tudni semmit.

Klubvezetés a legmagasabb színvonalon

Az eddig sorolt, illetve már most sejthető veszteségek lényegesen kevésbé érintenék rosszul a várost, ha az akkor még fideszes többségű testület nem veri keresztül tavaly nyáron a stadion önkormányzati tulajdonú lelátórészének átruházását a BS Kft. tőkehiányának pótlására. Ami 2018 végén nagyjából 200 millió forint volt, három hónapra rá pedig már 279 millió. Így viszont a cég a 3,1 milliós törzstőkéjén felül a várostól kapott 330 millió forint értékű vagyontárgyával is felel a tartozásokért.

Hogyan milyen színvonalon navigálta az ügyvezető a Balmazújváros Sport Kft.-t a teljes pusztulásba, arra talán jó példa ez a közgyűlési megszólalás: Hegedüs polgármester próbálja megtudakolni, mégis milyen üzleti tervvel rendelkezett Lajos Ferenc a már zajló 2019-es szezonra vonatkozóan:

link Forrás

Miközben az ember ütemesen veri a fejét a falba a rengeteg okosság láttán, van ideje elmerengeni rajta, hogy mégis hány település és sportklub működhet hasonló szakmai színvonalon és felelősségteljes ellenőrzés mellett szerte az országban. Mert kétsége ne legyen róla senkinek, hogy a balmazújvárosi csapat is vígan termelhetné tovább a veszteséget, ha a legelemibb racionális szempontok nem jelentek volna meg váratlanul a városházán. Amiknek tükrében aztán pillanatokon belül nyilvánvalóan vállalhatatlanná váltak az addig teljesen bevettnek számító gyakorlatok a csapat támogatására.

Annyin múlt a dolog, hogy Balmazújváros előző polgármesterét, Veres Margitot jogerősen letöltendő börtönbüntetésre ítélték hivatali körben elkövetett vesztegetésért 2018 áprilisában. Bár a fideszes politikus azóta is szabadlábon grasszál (vagy időnként kirándul Erdélyben Kövér Lászóékkal), de a polgármesteri székéről azért csak le kellett mondania, utat nyitva a 2018 augusztusi időközi polgármesterválasztáson beütő változásnak. (Hadházy Ákos éppen a múlt héten kérdezte meg az Igazságügyi Minisztériumot, hogy a volt polgármester megkezdte-e már a büntetését, és ha nem, miért nem, de a tárca a személyes adatok védelméhez fűződő jog miatt nem adott választ a megkeresésre.)

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Remélhetőleg egyszer majd kiderül, hogy az azóta eltelt időben miből és milyen áron sikerült prolongálni a cég haláltusáját egészen 2019 augusztusának végéig.

450 milliós már a tartozás

A megfejtés valószínűleg nem lesz túl vidám, legalábbis annak alapján, hogy mire ez a cikk elkészült, a 20 milliósnak sejtett NAV-inkasszóról kiderült, hogy valójában 450 millió forintról van szó. Illetve, hogy a stadion hasznosításának joga, ami a BS Kft. egyetlen megmaradt értéke volt – Papucsek Barnát leszámítva –, szintén átkerült valaki máshoz.

link Forrás

Hogyan mi zajlott a Balmazújváros Sport Kft.-nél, és ehhez milyen támogatást adtak a városi képviselők, annak érzékeltésére a puszta szó kevés. Ezért megpróbáltuk egy rövid videóba sűríteni a BS Kft. elmúlt másfél évét. Kezdve a sajátos hangnemben vésztámogatást kérő Tibától, a katasztrófa felé száguldva is a semmit ragozó alpolgármesteren keresztül, a nyereséges futballcsapat szókapcsolat hallatán szélütésközeli állapotba jutó Szarvas Endre képviselőn át, a még ebben a díszes társaságban is külön kategóriát képviselő, a számokkal nagy küzdelmet vívó ügyvezetőig, Lajos Ferencig.

link Forrás

A 444 fociblogját itt tudod követni Facebookon:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.