Griezmann megszakítja az együttműködést a Huaweijel

2020 december 11., péntek 12:32
14

A világbajnok francia válogatott és az FC Barcelona csatárja, Antoine Griezmann csütörtökön közölte, hogy megszakítja az együttműködését a Huaweijel, mondván:

„Miután erős gyanú merült fel arról, hogy a Huawei vállalat az arcfelismerő szoftvereknek köszönhetően hozzájárult az »ujgurriasztás« kifejlesztéséhez, bejelentem, hogy azonnal leállítom a társasággal folytatott partnerségemet.”

Arra kérte a kínai techóriást, hogy ne csak tagadja a vádakat, hanem tegyen is lépéseket amiatt gyorsan csak lehet, hogy elítélje a tömeges elnyomást, és a befolyását felhasználva járuljon hozzá az emberi és női jogok tiszteletben tartásához.

A 29 éves focista a Huawei globális nagykövete volt, és több reklámhoz is adta az arcát. A cég válaszul közölte, hogy szeretnék neki személyesen is elmagyarázni azt a munkát, „amit jelenleg a vállalaton belül a legmagasabb szinten végeznek az emberi jogok, az egyenlőség és a diszkrimináció kérdésének kezelése érdekében”.

Antoine Griezmann 2019 szeptember 24-én Barcelonában. Fotó: Jose Breton/NurPhoto

Keddi hír, hogy az IPVM videomegfigyelés-kutatóinak friss jelentése szerint a Huawei is dolgozott egy olyan arcfelismerő rendszeren, amivel a kínai ujgur kisebbséget követték nyomon.

A Huawei az alábbi közleménnyel reagált a hírre:

„Az IPVM jelentésében egy tesztről van szó, amelyet a valóságban soha nem alkalmaztak. Az ilyen típusú tesztelésekhez a Huawei kizárólag általános célú termékeket szállít, nem kínál egyedi igényekre szabott algoritmusokat vagy alkalmazásokat. A Huawei minden országban és régióban helyi törvényeknek és rendelkezéseknek megfelelően működik, illetve csak olyan IKT-termékeket és megoldásokat kínál, melyek megfelelnek az elismert iparági szabványoknak.”

2017 óta 380 internáló láger épült Kína nyugati, muszlim ujgurok lakta tartományában, Hszincsiangban, ahol a kínai propaganda megfogalmazása szerint „átnevelik” az ujgurokat. (via Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt