Az Eb-történelem első német öngóljával nyertek a franciák a németek ellen

foci-eb
2021 június 15., 21:01

Franciaország - Németország

Allianz Aréna, München, Németország - papíron 14 ezer nézővel a 75 ezres stadionban

Gólszerzők: Hummels (öngól) '20,

Franciaország: Lloris - Pavard, Varane, Kimpembe, Hernández - Pogba, Kanté, Rabiot (90+4 Dembélé) - Griezmann - Mbappé, Benzema ('89 Tolisso)

Németország: Neuer - Rüdiger, Hummels, Ginter ('87 Can) - Gosens ('87 Volland) Gündogan, Kroos, Kimmich - Gnabry ('74 - Werner), Müller, Havertz ('74 Sané)

Játékvezető: Carlos del Cerro Grande (spanyol)

Mit vártunk a meccs előtt?

Az F csoport első játéknapjának rangadóján mindenképp a bivalyerős kerettel érkező világbajnok csapat, a franciák számítottak esélyesnek, mint az F-csoport, de talán az egész Eb legerősebb csapata. Eközben a németek papíron az F-csoport leggyengébb csapata Magyarország után.

photo_camera Fotó: JVORGEN FROMME/dpa Picture-Alliance via AFP

A meccs nagy kérdése volt francia oldalon a válogatottba frissen visszakerülő Karim Benzema teljesítménye, és hogy mennyire sikerül a csatárnak beilleszkednie a csapatba. Benzemát 2015-ös letartóztatása után tették ki a keretből, de nemcsak rendőrségi ügyével okozott feszültséget, hanem azzal is, hogy miután nem válogatták be a keretbe, 2016-ban rasszistának nevezte Didier Deschamps szövetségi kapitányt. Benzema aztán 2020 márciusában egy Instagram live-ban kritizálta a válogatottban a helyére lépő Olivier Giroud-t, azt mondta, hozzá képest Giroud olyan, mint a Forma-1-hez képest a gokartozás. Ha ez nem lett volna elég, 2020 októberében azzal okozott közfelháborodást, hogy lájkolt az Instagramon egy posztot, amiben egy korábbi MMA-harcos Allahhoz fohászkodott, kérve, hogy Allah „torzítsa el” Emmanuel Macron elnök arcát. Mindezt azután, hogy a francia elnök nyilvánosan elítélte Samuel Paty meggyilkolását.

Ehhez képest mi történt?

Kiegyenlítetten kezdődött a meccs, az első 10 percben inkább a németek nyomtak, többet birtokolták a labdát, de valamivel többet is szabálytalankodtak. Komolyabb helyzetre a 16. percig kellett várni, Griezmann szögletét Pogba vállazta a kapu fölé. A 17. percben Mbappé szép cselek után lőtt kapura, de Neuer védett, az ezt követő Griezmann szöglet végül nem volt veszélyes.

A 20. percben Hummels öngóljával szerezték meg a vezetést az egyébként félgőzzel játsszó franciák. Hummels Mbappé elől próbált menteni, de nem sikerült valami jól. Egyébként ez volt az első német öngól az Európa-bajnokságok történetében, de már a harmadik öngól ezen az Eb-n.

link Forrás

A gól után még jobban hajtottak a németek, de nem volt elképzelés a játékukban, nem is tudták feltörni a francia védelmet. Még a franciák két, 16-os környékén elkövetett szabálytalankodása után kapott szabadrúgásokból sem tudtak igazán veszélyeztetni.

photo_camera Hummels az öngól után Fotó: MATTHIAS HANGST/AFP

A németek hagyták a franciákat úgy játszani, ahogy igazán szeretnek: stabil védelmükre támaszkodva gyors kontrákra alapoztak. Igaz, olyan nagyon a franciák sem törték magukat 1-0-ás vezetésnél támadásokat építeni, inkább az volt feltűnő, hogy a német támadások megakasztásában néha még a támadóik, Griezmann, Benzema és Mbappé is besegítettek.

Már az első félidő végén látszott, hogy Benzema nem nyújt kiemelkedő teljesítményt, maximum a bizonyítási vágyát lehetett értékelni. A világbajnokok legjobbja az első félidő alapján a pálya minden pontján ott lévő, a játékot uraló Pogba volt.

A második félidőben már határozottan a németek játszottak fölényben. Az 52. percben a franciák hagytak ki egy komoly helyzetet Rabiot kapufájával, de az 54. percben már Gnabry lőtt a francia kapu fölé, az addigi legveszélyesebb német helyzetet elpuskázva. Ez a helyzet kicsit meg is hozta a németek kedvét a játékhoz, felélénkülve egyre-másra alakítottak ki helyzeteket, de gól egyikből sem lett, Hugo Lloris francia kapus pedig minden kirúgás előtt igyekezett annyit készülődni, amennyit csak szakmailag és emberileg lehetséges, sőt talán még egy kicsit többet is.

Pogba a partjelzőnek magyaráz
photo_camera Pogba a partjelzőnek magyaráz Fotó: MATTHIAS HANGST/AFP

A franciák a 60. perc után kezdtek magukra találni, a 66. percben Mbappé óriási labdát kapott Pogbától, majd néhány csel után a német kapu jobb alsó sarkába lőtt, de gólt les miatt nem adta meg a játékvezető. Mbappé lesgólja után Ginter kisebb sérülése és ápolása miatt néhány percig állt a játék, ezek után a németek el is vesztették a lendületet, amit a második félidő elején megtaláltak.

A 78. percben ismét Mbappé iramodott meg egyedül a rá jellemző félelmetes sebességgel, végül a kapu előtt Hummels szerelte, és el is esett, de a francia reklamációk ellenére a bíró szerint nem volt szabálytalanság, a visszajátszások alapján ez azért nem volt egyértelmű.

A francia nyomás folytatódott, a 86. percben Pogba indítása után Mbappé futott, majd rúgatott egy gólt Benzemával, de videós ellenőrzés után ezt sem adta meg a bíró, lesre hivatkozva.

Benzema azt hiszi, 2015 óta először gólt rúgott a válogatottban, még nem tudja, hogy les miatt nem fogják megadni
photo_camera Benzema azt hiszi, 2015 óta először gólt rúgott a válogatottban, még nem tudja, hogy les miatt nem fogják megadni Fotó: FRANCK FIFE/AFP

Az utolsó percekben hiába adtak bele mindent a németek, túl későn jött a lendület, és nem is volt már elég a gólhoz.

Ki volt a meccs embere?

Pogba, esetleg a szintén őrületesen sokat hajtó Griezmann.

Ki nyerte a himnuszéneklést?

A 2 ezer francia drukker majdnem ki tudta hozni döntetlenre a 12 ezer némettel szemben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.