A magyar válogatott nagyot küzdött, Ronaldo történelmet írt

foci-eb
2021 június 16., 08:21

Iratkozz fel itt a 444 Eb-hírlevelére, és minden nap megkapod a postaládádba, amit tudni kell.

Az első meccs itthon

Kedd este véget ért a csoportkörök első fordulója az Eb-n, és eddig nem sok okunk lehet a panaszra a torna egészével kapcsolatban: több remek meccset láthattunk már.

Persze magyar szempontból alakulhatott volna jobban a kedd: az Eb előtt valószínűleg a magyar szurkolók többsége elfogadta volna, ha azt mondják nekik, hogy 0-3 lesz a magyar-portugál, hiszen tudtuk, hogy reálisan van ennyi különbség a két keret között. Ehhez képest persze sokkal bosszantóbb lett a valóság: a 84. percig remekül küzdött a magyar válogatott, több nagyon jó egyéni teljesítményünk volt, hogy aztán egy szerencsétlenül megpattanó lövés, illetve egy szerencsétlen szerelési kísérlet után pillanatok alatt eldöntsék a meccset a portugálok.

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A harmadik portugál gól gyakorlatilag már csak a kegyelemdöfés volt, ebből a tetőkamerás szögből érdemes igazán megnézni, hogyan mattolták a magyar védelmet. A meccsről készült hosszabb elemzésünket itt lehet elolvasni.

A meccs után Marco Rossi elmondta, hogy az összteljesítmény miatt nem szomorú, de az eredmény miatt csalódott, nem volt akkora különbség a két csapat között, mint amit a végeredmény mutat:

„Nem voltunk szerencsések, különösen a 84. percben, amikor kétszer is megpattant a labda, és ebből kaptunk gólt. Ez persze előfordul, ha mélyen védekezik egy csapat. A szünetben azt mondtam a játékosoknak, hogy bátrabban kell játszanunk, ha helyzeteket akarunk kialakítani. Reagálnunk kell erre a vereségre, meg kell mutatnunk, hogy férfiak vagyunk, és fel tudunk állni. Magyarországot kell a lehető legjobb módon képviselni, ezért most nem a sírásnak van itt az ideje, hiszen két mérkőzés még hátra van a csoportkörből. Ha olyan jól játszanánk, mint ahogy a közönség buzdított bennünket, akkor több meccset is nyerhetnénk. A srácok is mindent beleadtak megítélésem szerint, de az utolsó tíz percben történtek elemzést igényelnek.”

Ronaldo Eb-történelmet írt

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A két gólt szerző, és az Uefa által a meccs emberének választott Cristiano Ronaldo több rekordot is megdöntött kedden: egyrészt ő az első játékos valaha, aki öt Európa-bajnokságon is pályára lépett, másrészt 11 eddigi góljával már ő vezeti az Eb-k örökös góllövő listáját is. A budapesti meccs előtt holtversenyben állt az élen az egyetlen Eb-n 9 gólt szerző Michel Platinivel.

Tényleg bombaerős a francia válogatott

photo_camera Fotó: ALEXANDER HASSENSTEIN/AFP

A csoportunk rangadóján a franciák viszonylag magabiztosan verték a németeket. Bár a végeredmény ugyan csak 1-0 lett, és az egyetlen gól is egy öngól volt, de a meccs képe alapján világos volt a francia főlény, illetve az is, hogy Löw válogatottja nem találta a fogást ellenfelén. A meccsről írt összefoglalónkat itt lehet fellelni, arról pedig, hogy mennyire nem találták a helyüket a németek, az Athletic írt remek összefoglalót.

Nincs megállás

Hiába ért véget az első forduló, szerencsére pillanatnyi szusszanás nincs a focidömpingben, szerdán három meccsel kezdődik el a második kör.

  • 15.00 Oroszország-Finnország

A nap első meccsén az oroszok hazai közönség előtt bizonyítanák, hogy több van bennük, mint ami Belgium ellen elő tudott jönni. Azon a meccsen főleg az orosz védelem nevetséges hibái maradtak emlékezetesek, szerdán muszáj lenne a támadójátékból is mutatni valamit. Ehhez persze lesz pár szavuk a finneknek is, akik a dánok elleni, az Eb-történelem egyik legdrámaibb meccsén, Eriksen rettentő ijesztő összeesése után lejátszott találkozón tudtak végül nyerni.

A finnek ráadásul tudják, hogy az utolsó meccs a rendkívül erősnek tűnő belgák ellen lesz majd, szóval a továbbjutási terveikhez pontra vagy pontokra lesz ma szükségük. Kemény összecsapásra van kilátás, nehezen megjósolható végkimenetellel.

  • 18.00 Törökország-Wales

Bakuban (tényleg senki nem érti, miért rendeznek ott is Eb-meccseket) csap össze a két válogatott, melynek nagy szüksége lenne a pontokra. A törökök a nyitómeccsen simán kaptak ki az olaszoktól, és szerdán bizonyíthatják, hogy a nagyon fiatal csapatuk többre képes egy kevésbé bivalyerős ellenfél ellen.

Wales közben bravúrosan mentett pontot Svájc ellen, életben tartva a csapat továbbjutási reményeit, és tudják, hogy ma jó eséllyel könnyebben lehet pontokat szerezni, mint majd az utolsó fordulóban Olaszország ellen. A walesiek esélyeit árnyékolja kicsit, hogy Gareth Bale immár tizenkét meccs óta nem tudott betalálni a válogatottban, de hátha épp ma szakad meg ez a sorozat. Ezen a meccsen tényleg bármi megtörténhet, pont ezért is érdemes megnézni.

  • 21.00: Olaszország-Svájc

Az első kör egyik legmeggyőzőbb teljesítményét Olaszország mutatta a nyitómeccsen, és az előzetes elemzések alapján nem sok minden utal arra, hogy Svájc állíthatja majd meg Immobile és társainak rohamait. Svájc talán abban bízhat, hogy a legutóbbi három egymás elleni meccsük döntetlen lett.

És még hírek

Nem a szponzorok Eb-je eddig: Ronaldo után Paul Pogba sem volt elégedett a sajtótájékoztatóra kihelyezett italokkal. A franciák klasszisa (aki hívő muszlim és aki óriásit játszott a németek ellen) egy üveg Heinekent tett odébb az asztalról, amikor leült a meccs emberének szervezett beszélgetésre.

Ejtőernyős miatt kellett többeket kórházba vinni: az olajipar ellen tüntetve szállt be valaki ejtőernyővel a német-francia meccsen az Allianz Arénába, de a tiltakozása következtében többen is megsérültek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.