Merkelnek nem tetszenek a teltházas Eb-meccsek

június 18., péntek 20:06

Angela Merkel német kancellár Emmanuel Macron francia elnökkel tartott közös sajtótájékoztatót pénteken Berlinben. Szóba került az Európa-bajnokság is. A kancellár azt mondta, hogy örömmel látta újra szurkolók ezreit Münchenben a lelátókon a német-francia meccsen. De aztán megjegyezte azt is, hogy amikor teltházas meccseket lát más országokban, akkor erősen szkeptikus, hogy vajon ez-e megfelelő válasz a jelenlegi helyzetre. Miután csak Budapesten engedélyezte - lényegében a magyar kormány -, hogy minden széken ülhessenek nézők, így elég egyértelmű, hogy Merkel melyik országra gondolt. (Münchenben csak minden ötödik széken ülhettek nézők.)

München Fotó: FRANK HOERMANN/SVEN SIMON/dpa Picture-Alliance via AFP

A kancellár szerint nem tehetünk úgy, mintha véget ért volna a járvány, továbbra is szükség van az óvatosságra. Felhívta a figyelmet arra, hogy Lisszabonban is milyen gyorsan megváltozott a helyzet.

Budapest Fotó: BERNADETT SZABO/AFP

A portugál fővárosban és térségében hétvégi vesztegzárat hirdettek a koronavírus-járvány terjedése miatt, a helyiek péntek délután három és hétfő reggel hat között nem hagyhatják el a területet a következő hetekben, és a beutazás sem engedélyezett. A portugál kormányt komoly bírálatok érték amiatt, mert sok nézőt engedett be a Sporting meccsére Lisszabonban és engedélyezte, hogy London helyett Portóban legyen a Bajnokok Ligája-döntője május végén. A Manchester City-Chelsea meccsre a városba érkező angol szurkolók hozzájárulhattak a delta variáns terjedéséhez. (A delta a korábbi brit mutánsnál is fertőzőképesebb, Nagy-Britanniában az új fertőzések 90 százalékáért már az Indiában felfedezett mutáció a felelős.) A portugál miniszterelnök elnézést kért a BL-döntő után, amiért nem sikerült betartaniuk a járványügyi intézkedéseket az országban érkező szurkolókkal, szerinte a BL-döntő egy rossz példa volt, amiből sokat kell tanulniuk.

És éppen a Portugáliából a keddi, budapesti teltházas meccsre érkező szurkolók miatt aggódik a szlovák egészségügyi minisztérium is, hogy berobbanthatja a delta vírust.

Visszatérve Merkelre, a kancellár szerint körültekintőnek kell maradni, és a nyáron sok, de nem korlátlan szabadságnak kell lennie. A britek a múlt héten jelentették be, hogy egyelőre elhalasztják a nyitás utolsó szakaszát. Ott már az új fertőzöttek döntő többségét a delta vírus fertőzte meg. (AP alapján)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt