Csak a németek elleni győzelemmel juthat tovább a magyar válogatott, de azzal biztosan

foci-eb
2021 június 22., 08:27

Iratkozz fel itt a 444 Eb-hírlevelére, és minden nap megkapod a postaládádba, amit tudni kell.

Micsoda nap volt!

Eddig sem lehetett sok okunk panaszra az idei Eb-vel kapcsolatban, és hétfőn is remek meccseket kaptunk.

Hollandia lelépte Észak-Macedóniát: némi meglepetésre a holland szövetségi kapitány, Frank de Boer két győzelem birtokában sem tartalékolt, szinte a legerősebb kezdőjét küldte ki a macedónok ellen, és végül egy szórakoztató, sok helyzetet hozó, néhol kicsit fejetlen meccsen simán nyertek is 3-0-ára. Depay nagy kedvvel és jól játszott, de valójában még mindig kérdés, hogy ez a holland válogatott mire képes. Ez leghamarabb Budapesten derülhet majd ki, mert itt játsszák majd a nyolcaddöntőjüket a D/E/F-csoport harmadik helyezettével.

photo_camera Fotó: KOEN VAN WEEL/AFP

A meccs egyben búcsú is volt, az észak-macedónok legendája, Goran Pandev ugyanis visszavonul a válogatottól. A lassan 38 éves játékos 2001 óta 122 válogatott meccsen 38 gólt lőtt (az utolsót az osztrákok elleni Eb-meccsen), ezért a hollandok egy 122-es számú mezzel búcsúztak tőle.

Ausztria semmit nem bízott a véletlenre, és magabiztos játékkal verték 1-0-ára Ukrajnát, ezzel megszerezve a csoport második helyét. Az osztrák válogatott először jutott tovább egy Európa-bajnokságon, a nyolcaddöntőben a bombaformában lévő Olaszország vár majd rájuk. Az ukránoknak három pontjuk van, és elég halovány esélyeik arra, hogy ez elég lehet a továbbjutáshoz.

Csodálatos dán feltámadást hozott az Eb a B-csoportban: az első meccsüket elképesztő körülmények között elveszítő dánok végül remek játékkal, fölényesen, 4-1-re nyertek a torna egyik leggyengébb csapatának bizonyuló orosz válogatott ellen. A meccs végére az is biztos volt, hogy a belga győzelem miatt a dánok csoportmásodikként, számolgatás nélkül mehettek tovább, és Wales ellen játszhatnak majd a nyolcaddöntőben. A dán játékosok a győzelmüket és a továbbjutást Eriksennek ajánlották a meccs után.

photo_camera Fotó: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

Háromból három belga siker: a B-csoport másik meccsén a jóval erősebb kerettel rendelkező belgák végül hozták a papírformát, és 2-0-ára verték a finneket. Az oroszok csoportutolsóként már mindenképp kiestek, a finnek bízhatnak abban, hogy három pontjuk valahogy elég lehet még a továbbjutáshoz.

Az angoloknak végre mutatnia kéne valamit

Kedden két meccset játszanak összesen, a D-csoport csoportelsősége dőlhet el a két négypontos csapat, Anglia és Csehország meccsén. A győzelem mindkét csapatnak az első helyet jelentené, vereség esetén viszont benne lehet az is, hogy Horvátország vagy Skócia előzheti őket a második helyért. Sőt, ha a horvátok vagy a skótok esetleg sok góllal győznének (az egyik a másik ellen, értelemszerűen), akkor egy döntetlennel is lecsúszhatnak a jelenleg a csehekhez képest rosszabb gólkülönbségük miatt második helyen álló angolok.

photo_camera Fotó: FACUNDO ARRIZABALAGA/AFP

Ugyanakkor az is biztos, hogy kiesni már sem az angolok, sem a csehek nem tudnak: miután Finnország és Ukrajna is három ponttal lett harmadik, eldőlt, hogy a négypontos harmadik helyezettek mindenképp továbbjutnak majd.

De ott van az a tényező is, hogy az angol válogatott, hiába gyűjtött két meccsen 4 pontot, a mutatott játékuk alapján egyelőre a torna egyik csalódását jelentik, a keret erejéhez képest kifejezetten keveset lehetett látni tőlük. Kedd este a Webleyben mutathatná meg Southgate csapata, hogy több van bennük. A felkészülést bonyolította, hogy koronavírusos lett a skót Billy Gilmour, és a skót-angol meccs után két Chelsea-beli csapattársa, Mount és Chilwell is közeli kapcsolatba került vele, ezért őket elkülönítették a brit keret többi tagjától, és egyelőre nem világos, hogy játszhatnak-e.

Az angolok elleni meccs legjobbja, Gilmour viszont biztos nem fog pályára lépni kedden a horvátok ellen, ami komoly csapás a skót válogatott számára. A horvát-skót igazi ki-ki meccs lesz, hiszen egy döntetlennel mindkét csapat kiesne a tornáról, míg egy győzelemmel továbbjuthatna az egyikük.

Hírek még

Ha győzünk Németország ellen, mindenképp továbbjutunk: legalább számolni biztos nem kell majd szerdán, amikor a magyar válogatott pályára lép Münchenben. Rettentően kemény meccs lesz, ezúttal a 60 ezer magyar drukker sem fogja segíteni a válogatottat, és a németek a portugálok ellen megmutatták, mire képesek. Ugyanakkor mivel a finnek és az ukránok is három ponttal lettek csoportharmadikok, az is biztos, hogy aki a mi csoportunkban 4 ponttal végez a harmadik helyen, biztosan továbbjut. Egy újabb magyar döntetlen ugyan ismét fantasztikus teljesítmény lenne, de kiesést jelentene.

Nem lehet szivárványszínű a müncheni stadion, az UEFA ugyanis az egységes design mellett köteleződött el. Szerdán Münchenben játszik a magyar válogatott, és Németországban egy online petíció indult sok tízezer aláírással, hogy a magyar homofób törvényekre válaszul a meccsnapon boruljon szivárványszínbe a stadion. Az ötletet a müncheni városvezetés is támogatta, de végül nem valósulhatott meg. Közben a Németországba induló Carpathian Brigade nevű magyar ultracsoport már figyelmeztette a tagjait, hogy aki úgy érzi, tetoválása nem kompatibilis a német törvényekkel (!), az gondoskodjon annak eltakarásáról. 5

Olaszország is bejelentkezett a döntőért: legalábbis a miniszterelnök, Mario Draghi erről beszélt hétfőn, még ha az olasz szövetség jelezte utána, hogy egyelőre nem kérték a meccs áthelyezését. Az Eb döntőjét elvben Londonban tartanák, de ott éppen súlyosbodik a járványhelyzet. Korábban pletykaszinten felmerült már az is, hogy Budapestre hozhatják a döntőt, brit lapok írtak arról, hogy az UEFA-nak van egy ilyen készenléti terve.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.