Összeállt a legjobb nyolc

foci-eb
2021 június 30., 08:20

Iratkozz fel itt a 444 Eb-hírlevelére, és minden nap megkapod a postaládádba, amit tudni kell.

Nyilvánvaló volt, hogy nem lehet még egy olyan csodálatos, 14 gólos napunk, mint hétfőn, de azért a kedden rendezett utolsó két nyolcaddöntő sem okozott csalódást. A svéd-ukránon volt dráma és szenvedés, egy angol-német pedig akkor sem lehet rossz, ha nagyon rossz – egyszerűen túl nagy a tét. És ez nem is volt rossz.

A szakma csúcsa

photo_camera Fotó: JOHN SIBLEY/AFP

Sok nagy múltú helyszín és nagy múltú párharc van a világ futballjában, de egy angol-német tétmeccs a Wembleyben... Az 1966-os, szintén itt játszott, fantomgóllal eldöntött világbajnoki döntő, vagy ki tudja, talán az 1914 karácsonyán a világháborús lövészárkok között rendezett focimeccs olyan pedigrét adnak ennek az összecsapásnak, amivel nem lehet versenyezni.

A kedd esti meccsből ekkora legenda nem lesz, de érdekes volt. Mindjárt azért, mert Gareth Southgate nem rakta be a kezdőbe a legkreatívabb játékosait: Fodent, Grealisht és Mountot. Ha kikapnak, az angol média lemészárolta volna a szövetségi kapitányt. De bejött a húzás, igaz, mindkét angol gól akkor született, amikor legalább már Grealish a pályán volt.

A 75. percig nagyjából pariban volt a két csapat. Mindkét oldalon volt – kevés – helyzet, de egyiket sem sikerült értékesíteni. Aztán jött Sterling, és be tudott fejezni egy szép támadást. Néhány perccel később a németek pont az ő hibájának köszönhetően szerezhettek volna gólt, de Müller olyan helyzetből hibázott, ahonnan ő nem szokott.

A 86. percben aztán az EB-n eddig nem sokat mutató Harry Kane is fejelt gólt. A németek innentől kezdve maguk sem igazán hitték el, hogy lehet keresnivalójuk, a hazai közönség a meccs végéig ünnepelhetett.

Joachim Löw 2:0-ás vereséggel fejezte be 15 éves szövetségi kapitányi karrierjét, amire így utólag joggal lehet mondani, hogy hosszabbra nyúlt a szükségesnél. Nem csak ő búcsúzik a német válogatottól, vannak hírek arról is, hogy Toni Kroos 31 évesen, 106 meccs után nem vállal többet. És nem ő lesz az egyetlen német ebből a keretből, akit nem látunk többé nagy tornán.

A meglepetéscsapat

photo_camera Fotó: ANDY BUCHANAN/AFP

Svájcot és Csehországot biztosan volt, aki a legjobb nyolc közé várta. Ha máshol nem, a céges tippversenyen a meglepetéscsapat rubrikában. Na de Ukrajnát? A két sárga-kék csapat vérrel, verítékkel és szenvedéssel teli meccsén mégis sikerült az utolsó pillanatban két vállra fektetniük a svédeket.

Pedig a csoportmeccseken a svéd válogatott olyan benyomást keltett, hogy még a legjobb európai csapatoknak is meggyűlhet velük a baja. Az ukránok meg két vereség mellett csak az EB valószínűleg leggyengébb csapatát, a macedónokat tudták legyőzni. Ehhez képest a 27. percben Zincsenko közeli, szög nélküli, de nagyon erős lövésével ők szereztek vezetést. Közvetlenül a szünet előtt a svédek egyenlíteni tudtak, a tornán negyedik gólját szerző Forsberg távoli lövése megpattant, védhetetlenül perdült az ukrán kapuba.

1:1 volt a 90. percben is, jöhetett a hosszabbítás. Danielson a 97. percben az egész EB legcsúnyább belépőjével kiállítatta magát, de a svédek 10 emberrel is majdnem tizenegyesekre mentették a meccset. Azonban a 121. percben jött Zincsenko baloldali beadása, amit Dovbik szépen a kapuba fejelt. Úgy tűnik, Sevcsenko nem csak játékosként, hanem szövetségi kapitányként is nagyot tud lendíteni az ukrán focin.

A legjobb 8

A négy negyeddöntőt pénteken és szombaton rendezik. Anglia-Ukrajna, Csehország-Dánia, Spanyolország-Svájc és Olaszország-Belgium összecsapások jönnek. Az előbbi két meccs győztese és az utóbbi két meccsé játszik egymással a döntőbe jutásért.

Itt érdemes megemlíteni, hogy az angolok milyen ügyesen intézték ezt maguknak. Eddig minden mérkőzésüket a Wembleyben játszhatták, csak az ukránok ellen kell majd Rómába utazniuk. De ha ott nyernek, akkor ismét a Wembleyben játszhatják az elődöntőt – és talán a döntőt is. Ez nekik kvázi hazai torna így, mint 1966-ban, amikor megnyerték a világbajnokságot.

Milyen halálcsoport????

A fenti képet Marco Rossi magyar szövetségi kapitány tette ki a Facebookjára, többnyelvű „találkozunk a tengerparton!” felirattal.

És tényleg: az előzetesen halálcsoportnak gondolt, a németek mellett a világbajnok franciákat és az Európa-bajnok portugálokat is felsorakoztató F csoportból senki nem jutott az idei torna legjobb nyolc csapata közé.

Kisebbíti ez a magyar válogatott két döntetlenjének értékét? Nem. Azon viszont azért érdemes elgondolkodni, hogy a környékünkről két ország, Csehország és Ukrajna is ott lesz a negyeddöntőkben.

A balhénk

photo_camera Fotó: TOBIAS HASE/dpa Picture-Alliance via AFP

Megtudtuk a müncheni ügyészségtől, hogy pontosan mivel vádolták, vádolják azokat a magyar szurkolókat, akik a múlt heti német-magyaron balhéztak, és akiket a kormánypropaganda, különösen Szijjártó külügyminiszter, valóságos szabadságharcos hazafiként állítanak be. Van, akinek SS-rúnás tetoválásáért, másnak náci karlendítés miatt gyűlt meg a baja az ilyesmit nem toleráló német hatóságokkal.

A legsúlyosabb helyzetben az a férfi van, akit – az érintettek közül egyetlenként – jelenleg is fogva tartanak Münchenben. Az ügyészség szerint „különösen súlyos” bűncselekménnyel vádolt férfi a vád szerint palackkal dobott meg egy rendőrt az Allianz Arenában, ami miatt garázdasággal és hivatalos személy elleni erőszakkal vádolják. Ennél jóval kisebb súlyú kihágásnak számít, hogy marihuánát is találtak nála.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.