Már 24 éve nincs vb-döntő Orbán Viktor nélkül

ÉLET
2022 december 12., 05:01

Orbán Viktor saját bevallása szerint 1970 óta minden foci-vb-t megnéz, 1998 óta pedig a helyszínen szurkol az utolsó napokban. Nem lesz ez másképp az idei katari vébén sem, a miniszterelnök ezúttal a FIFA meghívottjaként lesz jelen a két elődöntőn, a bronzmeccsen, valamint a döntőn.

Miniszterelnökként még sosem örülhetett dél-amerikai győzelemnek, kétszer Franciaország, egyszer-egyszer pedig Németország és Spanyolország nyert. Ez azért is érdekes, mert Orbán - bár kétszer sosem drukkolt ugyanannak a csapatnak - többször is hitet tett a dél-amerikai válogatottak mellett. Amikor Orbán ellenzékben volt, a brazilok kétszer is világbajnokok lettek, nem beszélve gyermek- és ifjúkoráról, amikor egy brazil és két argentin győzelemnek is örülhetett.

1990 - az első vébé, de még itthonról

Lothar Matthäus 1990-ben világbajnok lett, Orbán
photo_camera Lothar Matthäus 1990-ben világbajnok lett, Orbán parlamenti képviselő Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Orbán frissen megválasztott parlamenti képviselőként is a futballt helyezte előtérbe, ez teljesen normális hozzáállás egy drukker részéről, aki történetesen politikusi pályára téved. A Népszabadság körkérdésére így válaszolt:

„Természetesen figyeltem a világbajnokságot, azt hiszem, a csoportmérkőzések közül csak kettőt mulasztottam el, a többi meccset láttam. Az NSZK-Hollandia találkozó tetszett a legjobban. Gyors, lendületes meccs volt, bár én magam a dél-amerikai foci híve vagyok. Véleményem szerint a döntőben egyenlőek az esélyek, bár egyáltalán nem bánnám, ha az argentinok győznének, mert olyan tehetségű focista, mint Maradona, Pelé óta nem volt.”

És mit csinált mindeközben a nagy liberális testvér szabad demokraták frakcióvezetője? Belefulladt a melóba, nem is lett belőle soha miniszterelnök, mert kikapcsolni is tudni kell. Tölgyessy Péter azt nyilatkozta, hogy nagyon sok a dolga, „vacsora közben néha sikerült elcsípnem egy-egy percet”, tippelésben viszont jó volt, mert a németek, akkor még nyugatnémetek győzelmére tett.

Amúgy ekkoriban alakult meg a Fidesz-frakció kispályás csapata, első meccsüket az MDF ellen játszották, 2-2 lett. Érdemes egy pillantást vetni a két összeállításra, a fideszesek nagy része most is ugyanabban a csapatban focizik, MDF pedig már rég nincs.

Orbán egy barátságos meccs előtt az Egyesült Államokban
photo_camera Orbán egy barátságos meccs előtt az Egyesült Államokban Fotó: STAN HONDA/AFP

Fidesz: Mádi László, Orbán Viktor, Kövér László, Deutsch Tamás, Kósa Lajos, Áder János, Sasvári Szilárd. Tartalékok: Tirts Tamás, Németh Zsolt.

MDF: Póda Jenő, Horváth Béla, Horváth József, Bogárdi Zoltán, Kónya Imre, Becker Pál, Bakó Lajos. És a tartalékok: Bíró Ferenc, Vona Ferenc, Nyerges Tibor, Vékony Miklós, Sóvágó László, Varga Zoltán.

1994 - nem kell vesződni kormányalakítással

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.