Saját lábról saját lábra: jól váltott a lámpabizniszről Tiborcz

2018 február 14., 07:05

OLAF-jelentés, ledes közvilágítás, Simicska Lajos - Tiborcz István ezeket már mind maga mögött tudta, mert ahogy az Origónak adott interjúban fogalmazott

„én egy vállalkozó típusú ember vagyok”.

Január elején írta meg a Heti Válasz, hogy Tiborczhoz nem kevesebb mint 17 cég köthető. Októberben elismerte, hogy

ő a BDPST egyik tulajdonosa,

a BDPST pedig jó pár projektcéggel bővült tavaly. És a sok cég sok munkát is jelent. Erről szintén a tavaly októberi Origo cikkben vallott:

„– Az ingatlanfejlesztésen kívül milyen más projektben gondolkozik?

–Az időm kilencven százalékát most ez teszi ki, a többit meglátjuk.”

A BDPST-hez jelenleg ezek a fővárosi és Budapest közeli ingatlanok tartoznak:

Mahart-ház és tömbje

Hatalmas, gyönyörű palota a Belváros legközepén, a Pesti Vigadó melletti háztömb, ami egészen az Apáczai utcáig, illetve a Vörösmarty térig ér, magába foglalja a Weber–Münnich-házakat is. A BDPST mellett a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő igazgatójához, Szivek Norberthez köthető cég tulajdonos még az épületegyüttesben, ahol egyébként Andy Vajna egyik kaszinója is működik. Tiborczék ötcsillagos óriásszállodát fejlesztenek itt, amihez

az állami Eximbank 15 milliárdos hitelét használhatják fel.

A Mahart-ház megvételéhez is kölcsönt vettek fel: kétmilliárdot a Gránit banktól.

photo_camera Fotó: botost/444.hu
photo_camera Fotó: botost/444.hu
photo_camera Fotó: botost/444.hu

Andrássy út 43.

Az Andrássy úti épület három ingatlanát apportálta a BDPST a Downtown Development Kft. nevű projektcégébe. Úgy tudni a 290 millióra értékelt albetétek az épület teljes első szintjét jelentik.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

A turai Schossberger-kastély

A műemléki felújítás alatt álló épületet 2015-ben szerezte meg a BDPST-csoport, ami itt is projektcéget hozott létre TRA Real Estates Kft. néven. (A turai kastély szépségeit egy videóban mutattuk be.)

photo_camera Fotó: botost/444.hu


photo_camera Fotó: botost/444.hu
photo_camera Fotó: botost/444.hu
photo_camera Fotó: botost/444.hu

De ne maradjanak le azok, amiktől már megváltak: a Postabank-székház, egy Városligeti fasori villa és a bodajki kastély. A BDPST ezeket

a Ghaith Pharaonhoz, Adnan Polathoz és Paár Attilához kötődő cégeknek adta el.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.