Hát akkor még egy stadion

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
2022 október 28., 14:58
  • Pénteken egyszerre tartottak hídavató hordógurítást és bokrétaünnepséget a Nemzeti Atlétikai Központban, azaz a Dél-Pest fölé magasodó új fővárosi stadionban.
  • A stadion olyan, amilyen egy stadion lenni szokott.
  • A kétségeket, hogy erre itt és ennyiért szükség lenne, nem sikerült eloszlatni.

Minden bizonnyal véletlenül alakult így, mégis szimbolikus, hogy egyetlen nappal az után, hogy a pesti Duna-part egy része lépett egy határozottat valamerre, a folyópart egy másik részén azt mutatták be, hogy kell amarra menni.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Csütörtökön jelentették be, hogy a fővárosi önkormányzat és 16 civil szervezet, köztük olyan különböző profilúak, mint a Levegő Munkacsoport, a Magyar Autóklub, az Országos Taxis Szövetség és a Magyar Kerékpárosklub megállapodtak a pesti alsó rakpart fejlesztési irányáról. Amely irány lényege, hogy a sokáig kvázi autópályaként működő rakpartot, aminél nem nagyon van jobb adottságú terület a fővárosban, A-ból B-be száguldás helyett másra is használhassa minél több budapesti.

Pénteken a rakpartfejlesztés déli végét jelentő Szabadság hídtól néhány kilométerre, a Csepel-sziget legészakibb csücskében gyűlt össze a komplett magyar sajtó, hogy megtekintse a 2023 augusztusában rendezett atlétikai világbajnokságra emelt stadiont. A NER stadionépítési mániáját sokan, sokfelé kritizálták már, itt azonban az eddigi megalomán építkezéseknél is nagyobb gond van: a főváros fejlődése, fejlesztése szempontjából rendkívül értékes telekre szinte bármit lehetett volna álmodni, mégis egy újabb stadiont építettek rá.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Ahogy a sajtóbejárással egybekötött ünnepségen felszólaló politikusok, szervezők és építőipari szakemberek szájából többször is elhangzott, a jövő évi atlétikai világbajnokság lesz Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye. Mivel a 2019-ben átadott Puskás Aréna nem alkalmas atlétikai versenyek megrendezésére, új stadiont kellett építeni, aminek eredményeként a Ferencváros a világ stadionokkal legjobban ellátott kerületei közé emelkedett. Az új stadiontól tíz perc autóútnyira sincs a 22 000 néző befogadására alkalmas Üllői úti Gropama Aréna (ahol szintén nem lehet atlétikai versenyeket tartani).

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.