Megáldották és használatba vették Budapest első felhőkarcolóját, a történelmi panorámát megbolygató MOL-székházat

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
2022 december 8., 18:53
  • Átadták Budapest legmagasabb irodaházát, a MOL Campust, ahol a nagyvállalat 2500 munkavállalója fog dolgozni. Elmentünk a hivatalos átadóval egybekötött sajtóbejárásra.
  • Az Orbán Viktor barátja, Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market Építő Zrt. által kivitelezett, 143 méter magas felhőkarcoló építését folyamatos viták övezték, leginkább annak köszönhetően, hogy az eredeti szabályozás szerint a fővárosban a panoráma védelmében elvileg nem jelenhetett volna meg 65 méternél magasabb toronyház. A kormány azonban a vonatkozó törvény 2018-as módosításával elintézte, hogy a „nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásra” egyedi előírások vonatkozhassanak. Szakértők szerint az épület elrontja Budapest történelmi panorámáját, amit az UNESCO a világörökség részévé nyilvánított, de Bardóczi Sándor főtájépítész szerint ennél is rosszabb, hogy „létrejön egy húszezres városrész, aminek semmiféle kiszolgálása nincs. El fogja rontani Újbudának a ma még létező, viszonylag jó közúti kapcsolathálózatát.”
  • Az átadón tartott beszédében Hernádi Zsolt, a MOL-csoport vezérigazgatója elmondta, a nehéz gazdasági helyzetre és a közhangulatra való tekintettel felmerült bennük az átadó elhalasztása, de ez az épület valamiféleképpen mégis a reményt szimbolizálja, és „diófát az ültet, házat az épít, aki bízik a jövőben. Aki bízik abban, hogy nemcsak ő, de utódai is generációkon keresztül élvezik majd ezeket a javakat.” Hernádi elmondása szerint ebben az épületben „minden a dolgozóról szól”.
  • Az átadó során a katolikus, a református, az evangélikus és a zsidó egyházak XI. kerületi képviselői megáldották a felhőkarcolót.
photo_camera Kelemen László, a Budapest-Lágymányosi Szent Adalbert plébánia plébániai kormányzója megáldja a felhőkarcolót
Fotó: Bankó Gábor / 444
photo_camera Hernádi Zsolt, a MOL-csoport vezérigazgatója pózol
Fotó: Bankó Gábor / 444

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt