420: a legalizálásért tüntetett a Kutyapárt

2023 április 20., 16:44

Szerényebb tervek szerint holnap délre, de az is lehet, hogy már ma este legalizálják a füvet, mondta Kovács Gergely a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) elnöke a Million Marijuana Marchon. A marihuána legalizálásáért tartott párszáz fős demonstrációt a marihuána közmegegyezéses világnapjára, április huszadikára szervezték a Madách térre. Azt, hogy a 420 miért is köthető a füvezéshez, nem próbálom meg felfejteni; ezer meg egy teóriával magyarázzák, ezek hitelessége a füves szubkultúra természetéből kifolyólag erősen vitatható - hallottam történetet, amelyben Hitler születésnapjából vezették le az ünnepet.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

A rendezvényen főleg slammerek és zenészek adtak elő, de komolyabb beszédet mondott videón Sárosi Péter, a Drogriporter szerkesztője. Sárosi felhívta a figyelmet, hogy a világ nyugati részén a kérdés már nem az, hogy legalizálni kell-e a marihuánát, hanem az, hogy hogyan szabályozzák. „Magyarország időzárvánnyá vált (...) Szembefordult a nyugattal” - mondta.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

A pártelnök Kovács és a szintén pártelnök Döme Zsuzsanna 'Suzi' is felszólalt. Suzi elmondta, milyen ötletei voltak a beszédre, de mikor előző este elolvasta a 2003-as első nagyobb legalizációért szervezett - az ellentüntetőknek köszönhetően botrányba fulladt - demonstrációról szóló riportokat, elkeseredett, hogy szinte semmit nem változott a marihuána társadalmi megítélése.

„Drágább lett a fű, jöjjön a dizájner, mert ugye az olcsó és jót tesz” - mondta.

Kovács Gergely
photo_camera Kovács Gergely
Fotó: Bankó Gábor/444

Ami talán változott szerinte, hogy a politikusokat leszámítva már a bíróságon és a rendőrségen is sokkal elfogadóbbak a füvesekkel. Sőt, míg szerinte 2003-ban nem túl jól kezelték az ellentüntetőket, most az MKKP kapcsolatainak köszönhetően már azért voltak jelen a rendőrök, hogy megvédjék a demonstrálókat az ellentüntetőktől.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Kovács Gergely KATA-tünetések utáni kálváriájáról mesélt: a pártelnököt 2022-ben egy hídfoglaláson kapták el fűvel. Kovács elmondta, akkor vizeletmintát vettek tőle, valamint egy szakértővel lemérték a nála talált fű mennyiségét. A vizeletvizsgálat eredménye fél évvel később negatív lett (Kovács elgondolkodott, hogy ezek után lehet jobb lenne dealert váltania), az elterelőt pedig emailben oldotta meg: hetente jelentenie kellett, mit csinált az utóbbi időben, de szerinte ezeket az üzeneteket el se olvasták, mert mindenféle buddhista idézeteket küldtek vissza.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Érdemes visszaidézni, hogy a nyári KATA-törvény elleni tüntetéshullám során a rendőrök sorra igazoltatták a résztvevőket a graffitizésre és a fűfogyasztásra hivatkozva, Orbán Viktor Tusványosi beszédében pedig lazán narkósozta le a tüntetőket: „Csak olyan udvariasan, mint a budapesti hidakon a rendőrök a narkósokkal

photo_camera Marlboro Man
Fotó: Bankó Gábor/444
photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444
Jointszépségverseny a Kutyapárt legalizációpárti tüntetésén április 20-án.
photo_camera Joint-szépségverseny Fotó: Bankó Gábor/444
photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444
photo_camera A jointszépségverseny fű nélkül zajlott, fűszerkeverék és répa került a cigikbe Fotó: Bankó Gábor/444