A Belügyminisztérium előtti ülősztrájkkal kezdődött, Orbán munkahelyénél kifújt rendőri gázspray-vel végződött a tüntetés a tanárokért

2023 április 24., 20:00

A tiltakozó tanárok által csak bosszútörvénynek nevezett státusztörvény ellen tüntettek hétfőn.

Reggel a Belügyminisztérium előtt kezdődött a tiltakozás. Nagyjából ötvenen érkeztek az épülete elé, és csendben leültek a bejárathoz. A pedagógusok mellett diákok és ellenzéki parlamenti képviselők is megjelentek.

Simkó Edit korábbi pedagógus, aki idén januárban mondott fel
photo_camera Simkó Edit korábbi pedagógus, aki idén januárban mondott fel Fotó: Kristóf Balázs

Az akciót nem jelentették be előre, ezért a rendőrök távozásra szólították fel a tüntetőket. Mindenkit egyesével igazoltattak, de nem oszlatták fel a tüntetést, végül a résztvevők maguktól távoztak. A Belügyminisztérium aztán közleményben azzal vágott vissza, hogy a PDSZ „továbbra is a baloldal politikai szervezeteként viselkedik, sztrájkokat és tüntetéseket szervez".

photo_camera Fotó: Kristóf Balázs

Délutánra a Kálvin térre hirdetett tüntetést az ADOM Diákmozgalom és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). A 4-kor kezdődő gyülekező legelejét elmosta az eső.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444
photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

De elállt az eső délután 5-re, amikor elindult a menet a Széchenyi István - volt Roosevelt - térre, ahol a Belügyminisztérium is van.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444
photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444
photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

A Belügyminisztérium előtt szót kapott az Oktatói Hálózat, az ADOM Mozgalom, az Egységes Diákfront és a PDSZ egy-egy képviselője is. Valamint két pedagógus, egyikük 30 év alatti óvónő, aki könnyeivel küzdve arról beszélt, hogy „szeretem a családomat, a hozzám járó gyerekeket, a családokat. Én csak óvónéni szeretnék maradni, de fáj, mert ez a törvény bántja azokat, akiket szeretek. Mert a bosszútörvény gonoszság. Hogy nem lehet szabadon véleményem, hogy megfigyelhetők leszünk, hogy a szakmai véleményünk többé nem számít, hogy ellenőrizhetik a bizalmas beszélgetésünket a gyerekeinkkel és a szüleinkkel. Ez színtiszta gonoszság". Azzal folytatta, hogy „dühöt érzek, hogy döntenem kell: a diákjaimat vagy a szabadságot választom, a hivatásomat vagy az emberi méltóságomat", majd azzal zárta a beszédét, hogy „most már kibaszottul itt van az ideje, hogy összefogjunk”.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444
photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Az utolsó szónok a tavaly őszi diáktüntetésen ismertté vált, a pécsi gimnáziumából távozni kényszerülő diáklány, Pankotai Lili volt.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Ő arra szólította fel a tüntetőket, hogy menjenek fel a Karmelita kolostorba. A demonstrálók nagy része így is tett, a felújított Lánchidat először bevonva egy tüntetésbe.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444
photo_camera Turisták üdvözlik a státusztörvény ellen tüntetőket. Fotó: Bankó Gábor/444

A Várban ekkor már akciózni kezdtek momentumos képviselők és Hadházy Ákos, ismét kordonbontással próbálkozva. Dulakodás volt köztük és a rendőrök között. A kordon egyik elemére ráfekvő Hadházyt és két momentumos politikust is arrébb vittek a rendőrök.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Ez a kordonbontás nem sikerült, amikor viszont felértek a tüntetők, ők is nekifeszültek a kerítésnek, és elkezdték az épület felé tolni a rendőröket.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444
Tanártüntetés, ami kordonbontásba és a rendőrökkel való dulakodásba fulladt április 24-én.
photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

A rendőrök gázspray-vel állították meg a kordont bedöntőket.

Tüntetés a tanárokért április 24-én, a rendőrség könnygázt, paprikasprayt vet be
photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444
photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

A fizikai egymásnak feszülés ezután megszűnt, de a tüntetők nem mentek el, és időről időre azt kiabálták a rendőröknek, hogy "gyerekeket bántotok".

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

A tüntetésnek volt egy időszaka, amikor politikusok (Hadházy, a momentumos Gelencsér Ferenc és az MSZP-s Komjáthi Imre) kapott szót röviden, megjelent Karácsony Gergely főpolgármester is, akit tapssal fogadtak.

photo_camera Törley Katalin, a Kölcsey egyik kirúgott tanára Fotó: Németh Dániel/444

Majd Pankotai Lili vette át az irányítást. Bejelentette, hogy jövő szerdán újabb tüntetést tartanak és egy nagy közös összefogást is felvázolt különböző érdekvédők között.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

A tömeg aztán lassan oszlani kezdett, miközben egyre több lett a rendőr.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Még átmentek az épület másik végébe, de ott teljesen ép kordon és egy masszív rendőrsorfal várta őket, és el is kezdték arrébb tolni őket. Háromnegyed 9-kor lett vége a Várban a tüntetésnek.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A szakmai szervezetek szerint a státusztörvény a szakemberhiány kezelése helyett az eddiginél is jobban kizsákmányolná a pedagógusokat a napi munkaidő nyolc óráról tizenkettőre emelésével, elvenné a nevelőtestület szakmai szabadságát - az iskolák, óvodák ezentúl nem dönthetnek önállóan a saját működési rendjükről, pedagógiai programjukról, de még az éves munkatervükről sem -, és megtiltaná a pedagógusoknak, hogy a közoktatás állapotát kritizálják - akár fegyelmi eljárás is indulhat ellenük ilyen esetekben.

Emellett a fenntartó technikai eszközökkel is ellenőrizhetné a tanárok magatartását, a felmondási idő két hónapról hat hónapra emelésével röghöz kötné a pedagógusokat, lecsökkentené a szabadságokat, és a túl széles bérsávokkal nem oldaná meg a bérkérdést sem.