A háború végéig nem tárgyal a túszok sorsáról a Hamász – negyedik napja tart a gázai-izraeli összecsapás

2023 október 10., 08:40
  • Negyedik napja tart a gázai-izraeli összecsapás. A gázai-egyiptomi határon fekvő rafahi átkelőt izraeli rajtaütések miatt lezárták, elvágva ezzel az utat az Egyiptomba menekülő palesztinok elől. Az övezethez közeli területeken továbbra is légiriadó van érvényben.
  • A Hamász vezetője szerint a háború végéig nem hajlandók tárgyalni a Gázai övezetbe hurcolt izraeli túszok sorsáról. Az ENSZ szerint nemzetközijog-ellenes a térség lezárása.
  • Kormányzati források szerint az izraeli vezetők rendkívüli kormány megalakítását sürgetik, de Itamar Ben-Gvir védelmi miniszter egyelőre tiltakozik. Spanyolország is katonai repülőket küld az országban rekedt állampolgáraiért, Antony Blinken amerikai és Eli Kohen izraeli külügyminiszter Izrael támogatásáról tárgyalt.
Légitámadás Gázában, október 9-én.
photo_camera Légitámadás Gázában, október 9-én. Fotó: MAHMUD HAMS/AFP

A Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több tucat fegyverese hétvégén beszivárgott és óriási mészárlást végzett Dél-Izraelben. Az ország Gázai övezethez közel eső részén történt támadás az utóbbi évtizedek kaotikus és véres közel-keleti eseményeihez képest is megdöbbentő volt - a hadsereg szóvivője szerint soha ennyi izraelit nem öltek meg egyetlen nap alatt.

Már 2000 fölött van a halálos áldozatok száma. Az izraeli egészségügyi minisztérium közölte, hogy szombat reggel óta 2806 izraeli sebesült meg és került kórházba, kedd délután 535-en voltak még bent, közülük 106 súlyos vagy kritikus állapotban.

A francia külügyminisztérium szerint négy francia állampolgár is meghalt, tizenhármat eltűntként tartanak számon. A magyar légierő gépei eddig legalább 215 embert menekítettek ki Izraelből. Spanyolország is katonai repülőket küld az országban rekedt állampolgáraiért, Antony Blinken amerikai és Eli Kohen izraeli külügyminiszter Izrael támogatásáról tárgyalt.

A hadseregnek hétfőre sikerült „rendet” teremtenie és nagyjából feltárnia, mi történt. Ma már tudjuk, hogy a legsúlyosabb jelenetek egy sivatagi rave körül játszódhattak le, ahol szombat hajnalban több száz embert öltek meg a palesztin fegyveresek. A támadás minden részlete még nem ismert, a halálos áldozatoktól a Gázába hurcolt túszok számáig. A Hamász fegyvereseivel a napokban legalább húsz helyen folytak a harcok.

Palesztin nő sétál a romok között Gázavárosban, október 9-én.
photo_camera Palesztin nő sétál a romok között Gázavárosban, október 9-én. Fotó: MAHMUD HAMS/AFP

A sátoros ünnep ellenére Joáv Galant védelmi miniszter széleskörű, azonnali mozgósítást rendelt el a tartalékos erőknél. A helyi média jelentése szerint az izraeli légierő több száz külföldön tartózkodó izraeli katonát szállított az országba tegnapról mára, hogy bevessék őket a Gázai övezetben. Kormányzati források szerint a legtöbb izraeli politikai vezető rendkívüli kormány megalakítását sürgeti, de Itamar Ben-Gvir védelmi miniszter egyelőre tiltakozik egy háborús kabinet létrehozása, vagy a jelenlegi kormány bármilyen alternatívája ellen. A koalíciós pártok vezetői egységkormány alakításával bízták meg Netanjahut.

Az ENSZ és a Human Rights Watch elítélte az izraeli hadsereget a gázai övezet blokádja miatt: a nemzetközi humanitárius jog értelmében tilos megfosztani az embereket a túlélésükhöz szükséges eszközöktől.

Emberek hagyják el az óvóhelyet Jeruzsálemben, a Tel Avivra mért rakétacsapás után.
photo_camera Emberek hagyják el az óvóhelyet Jeruzsálemben, a Tel Avivra mért rakétacsapás után. Fotó: YAHEL GAZIT/Middle East Images via AFP

Iszmail Haníje, a Hamász vezetője kijelentette: a háború végéig nem hajlandók tárgyalni a Gázai övezetbe hurcolt izraeli túszok sorsáról. Az izraeli rendőrség kedden arra kérte a lakosságot, hogy az eltűnt, valószínűleg Gázába hurcolt személyek mobiljait ne tiltsák le a szolgáltatóknál, és ne szakítsák meg velük a kapcsolatot, mert az meghiúsíthatja a keresésüket.

Az izraeli hadsereg szerint mostanra befejezték a gázai határ melletti települések életben maradt lakóinak evakuálását. Izrael amerikai nagykövetsége szerint több mint ezerre nőtt a Hamász szombati merényletében elhunyt izraeliek száma.

A Felső-Galileai Regionális Tanács üzenete szerint az ország északi részén élő izraelieket arra utasították, hogy vonuljanak be az óvóhelyekre. Délután Tel-Avivban és Közép-Izraelben rakétariasztók szirénáztak, gázai rakéták találták el Izrael központi városát, a Tel-Avivtól 8 km-re lévő Risón Lecijónt.

Abdel Malek al-Huti jemeni huti vezető azt mondta, ha az Egyesült Államok közvetlenül beavatkozik a gázai konfliktusba, a csoport drónok és rakéták kilövésével válaszol, és egyéb katonai lehetőségeket is alkalmaz. „Vannak vörös vonalak, ha Gázáról van szó” – mondta, hozzátéve, hogy a hutik készek más csoportokkal egyeztetni és beavatkozni.

Palesztinok egy izraeli túszt visznek át a Gázai övezetbe
photo_camera Palesztinok egy izraeli túszt visznek át a Gázai övezetbe. Fotó: -/AFP

A kibervédelem befagyasztotta a Hamász adománygyűjtésre használt kriptovaluta-számláit, amikre a közösségi oldalakon gyűjtést indított a gázai civilek megsegítésének ürügyével. Eközben az ország egyik legnagyobb élelmiszerlánca, a Suferszal bejelentette, hogy mennyiségkorlátozást vezet be az alapvető élelmiszerekre, miután rengetegen rohamozták meg a boltokat.

Irán legfőbb vallási és politika vezetője, Ali Hamenei kedden azt mondta, „kezet csókol” azoknak, akik támadást szerveztek Izrael ellen. Emmanuel Macron elfogadhatatlannak nevezte az iráni ajatollah dicsőítő szavait a Hamász Izrael elleni támadásával kapcsolatban. A francia államfő azt mondta, bizonyítékok híján nincs hozzáfűzni valója Irán közvetlen érintettségéhez, de az iráni hatóságok nyilvános megjegyzéseit elfogadhatatlannak tartja, mivel „valószínűleg segítséget ajánlottak fel a Hamásznak". Közben négyre nőtt a terrorakcióban meghalt franciák száma, így a fegyveresek feltehetően 13 franciát, köztük egy 12 éves kisfiút raboltak el.

A palesztinok kilátástalannak tűnő gazdasági helyzete és belső politikai meccsei mellett a hétvégi támadásnak minden bizonnyal vannak a közvetlen izraeli-palesztin viszonyon túlmutató okai is.

Kérjük Izraelben élő olvasóinkat, ha van rá lehetőségük, írjanak nekünk a megirom@444.hu címre. Köszönjük! (via Haaretz, Reuters, MTI)