A tiltást kicselezve tartottak palesztinpárti tüntetést Budapesten

február 03., 07:08
  • Orbán Viktor októberben, a Hamász terrortámadása és az izraeli válaszcsapás után kijelentette, hogy Magyarországon „terrorszervezetek mellett szimpátiatüntetést nem lehet rendezni, mert az önmagában is terrorveszélyt jelentene a magyar polgárok számára”. Azóta a magyar rendőrség más országokhoz hasonlóan egyetlen, palesztinokkal szimpatizáló demonstrációt sem engedélyezett, és szankcióval fenyegette azokat, akik mégis részt vesznek egy betiltott gyűlésen.
  • Miután néhány anarchista fiatal palesztinpárti demonstrációját sem engedélyezte a rendőrség, péntek estére a Rendőrpalota elé jelentettek be tüntetést az ellen, hogy nem tüntethetnek Palesztina mellett. Aztán Palesztina mellett tüntettek.
  • A demonstráció békésen zajlott.
  • Többen kifejezték a véleményüket, hogy Gázában nem háború, hanem népirtás zajlik, és hogy Izrael tehető felelőssé a konfliktusért.
  • Beszédet mondott a Magyarországi Palesztinok Egyesületének elnöke is, aki szerint nincsenek izraeli túszok, csak katonai foglyok. A Hamászt senki nem nevezte terrorszervezetnek.

„Cinkos, aki néma - Tüntetés az önkény ellen” névvel szervezett tüntetést az Országos Rendőr-főkapitányság épülete elé egy anarchista szervezet, a Varjú Kollektíva, a facebookos esemény leírása szerint azért, hogy tiltakozzanak a „hatalmi önkény” ellen, ami „az Izrael-párti tüntetéseket engedélyezi, a palesztin-párti tüntetéseket tiltja”, ezzel pedig „egy izraeli politikus bűnöző támogatásáért az alapvető jogaidtól foszt meg.” A szervezők saját bevallása szerint a demonstráció úgy is lett bejelentve a rendőrségen, mint amit a szólásszabadságért tartanak, de mindez tudatos álcázó hadművelet volt, hogy így sikerüljön Palesztina mellett tüntetni. Sikerült.

photo_camera „Szabadságot Palesztinának”, „Izrael, te egy kurva vagy” (táblák balról jobbra)
Fotó: Bankó Gábor/444

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.