Bosszantgatjuk az oroszokat, de a legnagyobb falatot tálcán kínáljuk nekik

2020 február 23., 06:04

Január 24-én megjelent egy rövid hír az Földgázszállító Zrt. honlapján, miszerint a korábbi ígéretüktől eltérően nem lehet egyelőre ajánlatot tenni a szerbiai határ felől érkező gázra, mert a jelentkezés szabályainak hivatali engedélyezése elhúzódott. „A módosított ütemezésről a későbbiekben tájékoztatjuk Önöket" – zárul a kurta bejegyzés. A látszólag technikai értesítés mögött egy régóta húzódó, sokmilliárdos üzletről szóló vita áll, ami az egész régió gázkereskedelmét hosszú időre meghatározza, és aminek kimenetele az orosz–magyar alkudozásokon is múlik.

A hírtől idegesek lettek a Gazprom, az orosz állami óriásvállalat vezetői, ugyanis már legalább egy éve igen agresszívan noszogatják a magyar illetékeseket, hogy írják ki a szaknyelven „hosszú távú kapacitáslekötésnek” nevezett árverést. Már tavaly májusban is indulatosan követelték, hogy heteken belül kezdődjön el az ajánlattételi időszak. Ehhez képest most is elnapolták az indítást a magyarok.

Szijjártó Péter külügyminisztert diplomáciai csatornákon is sürgetik, és információink szerint arra is volt példa tavaly, hogy a miniszter idegesen hazatelefonált Oroszországból, hogy muszáj lenne azonnal lépni.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.