Nem megnyitni, segíteni kell a vendéglátóhelyeket

2021 január 27., 05:24

Januárban az otthonom 100 méteres körzetében öt vendéglátóhely zárt be. Egy vietnami étterem, egy indiai étterem, egy hamburgeres, egy kávézó és egy étkezde. Van, amelyik a Facebookja szerint még bízik abban, hogy egyszer újra tud nyitni, de több üzlethelyiségen már ott a KIADÓ felirat.

Bár mind az öt hely különböző profilú volt, összekötötte őket, hogy egyik sem volt Budapest-szerte híres hely, sehol nem jelentek meg dicshimnuszok a konyhájukról. A budapesti, és a magyar vendéglátóiparnak ahhoz a csendes derékhadához tartoztak, amely tíz hónappal a koronavírus-járvány berobbanása után nem bírja tovább. Tartalékaik elfogytak, és értelmetlennek látták tovább ölni a pénzt olyan vállalkozásba, amely még a reménnyel sem kecsegtet, hogy egyszer talán valami hasznot hoz.

Ehhez a cikkhez több olyan budapesti vendéglátós, vállakozó segített megvilágítani a szakma szempontjait, akik még kitartanak. Van köztük évtizedes múltú, rendkívül népszerű, belvárosi étterem üzemeltetője és olyan is, aki éppen 2019 végén vágott bele nagy reményekkel egy új hely megnyitásába. Mások a szempontjaik, a vendégkörük, a konyhájuk, de egyvalamiben mindannyian egyetértettek:

már az első hullám túléléséhez is hozzá kellett nyúlniuk a tartalékokhoz, a második, őszi hullám így egy olyan legyengült szektort kapott telibe, amelyben már senkinek sem maradt mozgástere.

Nem tudni, mikor lesznek tömegek beoltva, ezért nem tudni, mikor lesz vége a járványnak, ezért nem tudni, hogy mikor nyithatnak meg újra a vendéglátóhelyek. Azt pedig végképp nem tudja senki, hogy amikor megnyitnak, lesznek-e vendégeik, lesz-e pénze és kedve fogyasztani a hazai közönségnek, visszatérnek-e a különösen Budapesten nagyon fontos külföldi turisták.

Abban is egyetértenek a megkérdezett vendéglátósok, hogy az állam magukra hagyta őket, a kis segítség, amit kaptak, tényleg csak nagyon kicsi. Természetesen nem a vendéglátószektor az egyetlen, amit a járvány okozta válságban magára hagytak, az idegenvezetőktől az irodaépületek belső dekorációjával foglalkozó cégekig számtalan olyan kisvállalkozás van, aminek a bevételei ha nem is nullázódtak le teljesen, de radikálisan csökkentek.

A szektorok szektora

A vendéglátóipar azonban több okból is kiemelkedik a most nehéz helyzetben lévő szektorok közül. Eleve a méretével. Magyarországon a járvány előtt több tízezer vendéglátóhely volt, ezekben a legkonzervatívabb becslés szerint is több mint 100 ezren dolgoztak, de a valós szám a teljesen feketén alkalmazott, illetve csak szezonálisan foglalkoztatott munkavállalókkal ennél jelentősen magasabb lehet. (A teljes turisztikai szektorban félmillióan dolgoznak, de ez a cikk csak a vendéglátóhelyekről szól.)

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.