Rosszabbul eszünk, mint 12 ezer éve

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
2021 december 25., szombat 6:20

A homo sapiens kb. 300 ezer éve tűnt fel ezen a bolygón. Testünk az evolúció törvényeinek megfelelően az akkori életmódunkhoz illeszkedve alakult ki, éppen ezért olyan táplálékkal működik a legjobban, amilyet akkoriban fogyasztottunk. Az utóbbi 10 ezer évben viszont az eredeti diétánkat összehasonlíthatatlanul rosszabbra cseréltük. Miközben a homo-fajok történelmének 99 százalékában a gyűjtögető-vadászó életmódot követték az őseink, a testünknek messze nem adjuk meg azt, amit a gyűjtögető-vadászók megadtak.

  • A nyitóképen: Egyes háziállatfajokból és vadhúsból származó kitermelt húsmennyiség a FAO 2019-es adatai alapján (millió tonna).
  • Forrás: FAO

„Testünk és környezete között az egyik legfontosabb kapocs minden bizonnyal az élelem. Az élelem képében a környezet ténylegesen bekerül testünkbe és átjárja azt. A vitaminok e kapcsolat koordinálásában kétségkívül a legfontosabb tényezők egyikének számítanak. Meg vagyok győződve, hogyha testünket visszahelyeznénk abba a környezetbe, amely számára ez a test kialakult, éppen olyan tökéletesen működnék, mint a többi élőlény teste. A betegség a szervezetünk és a környezetünk közötti diszharmónia kifejeződése” – írta Szent-Györgyi Albert 1937-ben. A 20. században aztán egyre többen fedezték fel, hogy az emberek százmillióit megnyomorító betegségek jelentős része úgynevezett civilizációs betegség, 10–15 ezer évvel ezelőtt, tehát a mezőgazdálkodás elterjedése előtt szinte ismeretlenek voltak.

Ma kutatások tömkelege szól arról, hogyan élhettek gyűjtögető és vadászó őseink. Sokak szerint az egészség záloga, ha a saját életünket is minél inkább ehhez a régi életmódhoz igazítjuk, hiszen ez az, amire a testünk a legalkalmasabb, erre alakult ki. Az ilyen kutatások legnagyobb része csontok, fosszíliák, feljegyzések, a 20. században még élő gyűjtögető-vadászó népek életmódja és a szerveink működése alapján azt vizsgálja, mit és hogyan ettek az emberek 15, 30 vagy 100 ezer éve, és kivétel nélkül minden ilyen tudományos szöveg szomorúan állapítja meg, hogy

a mai ember táplálkozása nagyon-nagyon messzire került az ideálistól, és ez az ideális állapot valószínűleg már nem is helyreállítható.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt