„Csak nem gondolják, hogy a gyerekem brokkolit fog enni?”

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
2022 január 01., 18:48

– kérdezte mélységesen felháborodva egy feldúlt apuka az egyik szerencsi iskola különleges szülői értekezletén. A szülőkkel éppen annak a programnak a részleteit ismertették, ami a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége szakmai irányításával indult a városban. A GYERE – Gyermekek Egészsége Program célja az volt, hogy valahogy kiutat találjanak abból az ördögi körből, hogy egyre több magyar gyerek túlsúlyos vagy elhízott, mert

rossz táplálkozási és életmód- mintákat vesznek át a szüleiktől.

A brokkoli egyébként nem alapvető fontosságú a generációkon átnyúló egészségtelen táplálkozás és életmód megszakításához. A család, az iskola és a környezet megnyerése annál inkább. Ezért ez a többéves program jóval többet akart pusztán annál, hogy átalakítsa a menza menüjét. Három helyen indult az országban, Szerencs előtt Dunaújvárosban, utána Diósgyőrben. Mostanra viszont mindhárom helyen véget ért, és pénzhiány miatt a korábbi formájában nem is folytatódik. A gyermek-elhízás elleni programot eddig a Dietetikusok Szövetsége szponzorok pénzéből finanszírozta (Dunaharasztiban a Coca-Cola Alapítvány, a másik két településen a Nestlé járult hozzá a költségekhez, mivel ezeken a településeken működnek).

A program utolsó éve a járványhelyzet miatt jórészt már távoktatásban folyt, ami arra jó volt, hogy a szövetség kidolgozza a projekt digitális formáját. Ezt költséghatékonyabban egyszerre több településre, vagy akár országossá is ki lehet terjeszteni, amennyiben újabb támogatókat sikerül megnyerni az ügynek.

A magyar gyerekek legalább ötöde elhízott vagy túlsúlyos

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.