Hé, haver, hol a molibdénem?

2022 január 02., 12:57

Az élelmiszeripar a gazdaság egyik leggyorsabban fejlődő területe. Egyre olcsóbban egyre több élelmiszert állítunk elő, és a világ legtávolabbi településeire is elszállítjuk őket. Ez azonban az étel minőségét is befolyásolja. A termőtalaj kimerülése, a szén-dioxid-szint növekedése és a rossz irányokat követő növénynemesítés miatt sok élelmiszerben egyre kevesebbet találunk a szervezet számára szükséges vitaminokból és ásványi anyagokból.

Ahogy egyre nagyobbá és bonyolultabbá válik az élelmiszeripar, egyre kevésbé vagyunk tisztában azzal, mit eszünk pontosan. A boltok polcain rengeteg a feldolgozott élelmiszer, és az emberek többségének esze ágában nincs elolvasni az összetevők listáját a címkéken. Akik jobban figyelnek erre, azok igyekeznek elsősorban alapanyagokat vásárolni, és azokból főzni maguknak, valamint minél több friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani.

Az vitán felül áll, hogy ők csinálják jól, de közülük is kevesen tudják, hogy az élelmiszertermelés és környezetünk mostani változásai miatt újabb területre kell kiterjeszteniük a táplálkozási tudatosságukat. A jövőben ugyanis már nem feltétlenül lesz elég az egészséges táplálkozáshoz és a megfelelő tápelem-bevitelhez az, ha kerüljük a feldolgozott élelmiszereket, mivel

a nagyüzemi mezőgazdaság által előállított alapvető élelmiszerek is egyre silányabbá válnak.

Persze nem a gyümölcsök és zöldségek méretével, színével vagy állagával van a gond, hanem azzal, hogy egyre kevesebb bennük a vitamin és az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelem.

Az ezredforduló óta világszerte több hosszútávú kutatást is publikáltak arról, hogy változott a megtermelt növényeink beltartalmi értéke, és kivétel nélkül mindegyik jelentős csökkenést regisztrált a vitaminok és nélkülözhetetlen ásványi anyagok terén. A 20. század első évtizedeitől Magyarországon is egyre gyakrabban vettek fel ilyen adatokat, ezeket összehasonlítva itthon is látszik a tendencia.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.